Confederatia Nationala a Patronatului Roman si Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania sunt de parere ca hotararea adoptata de Senatul Romaniei in sedinta de marti privind scutirea de impozitare a profitului reinvestit va determina o majorare a vo
Confederatia Nationala a Patronatului Roman si Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania sunt de parere ca hotararea adoptata de Senatul Romaniei in sedinta de marti privind scutirea de impozitare a profitului reinvestit va determina o majorare a volumului investitiilor firmelor private, in dezvoltare si modernizare, atat in sectorul productiv, cat si in cel comercial, dar si in crearea a noi locuri de munca de mai buna calitate si mai bine platite.
Totodata, CNPR considera ca Guvernul este dator sa sustina toate masurile care permit intreprinzatorilor mari si mici sa economiseasca si sa investeasca.
Studiile din ultimii ani arata ca, cel putin in sectorul IMM, aproximativ 85% din finantarea investitiilor este asigurata din resursele proprii ale firmelor, situatie complet diferita fata de facilitatile numeroase si diverse de care se bucura firmele din UE. "Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania sustine hotararea adoptata de Senatul Romaniei in sedinta de marti privind scutirea de impozitare a profitului reinvestit. Reprezentantii oamenilor de afaceri au sustinut constant necesitatea ca masurile fiscale sa sustina si dezvoltarea afacerilor, singurele care creeaza locuri de munca", se arata intr-un comunicat al Asociatiei.
CNPR afirma inca o data necesitatea ca autoritatile guvernamentale sa fie preocupate de imbunatatirea continua a conditiilor de desfasurare a afacerilor ca singura baza autentica pentru orice fel de programe de sustinere sociala.
Reducerea fiscalitatii aplicate salariilor, cu minimum 8%, ar reprezenta o cale suplimentara de stimulare a crearii de noi locuri de munca.
"Scutirea impozitului pe profitul reinvestit este un instrument mai simplu de inteles si de aplicat de numarul mare de intreprinzatori romani, din categoria IMM, care nu-si permit cheltuieli suplimentare impuse de utilizarea unor masuri de asemenea utile, asa cum este cazul metodei utilizarii amortizarii accelerate", au declarat reprezentantii AOAR. Ministerul Finantelor Publice este de parere ca daca va fi aplicata aceasta scutire de impozit a profitului reinvestit, va avea loc o scadere a incasarilor bugetare din acest an de 0,8% din PIB.
Conform estimarilor Comisiei Nationale de Prognoza, care ia in calcul pentru acest an un PIB de 390,7 miliarde de lei, 0,8% din acesta ar reprezenta circa 3,1 miliarde de lei.
Calculele Ministerului Finantelor Publice privind ponderea in PIB a pierderilor tin cont atat de profitul reinvestit, cat si de amortizarea accelerata.
Luand in considerare primul criteriu, promovarea prevederilor propunerii ar atrage o influenta negativa asupra impozitului pe profit de 946 milioane de lei, pentru acest an.
CNPR sustine ca trebuie stimulata munca, economisirea si profitabilitatea firmelor, pentru ca astfel se asigura angajatilor bunastarea intregii societati.
Profitul trebuie sa fie reinvestit, iar cei care fac acest lucru merita sa fie sustinuti prin masuri transparente si echitabile.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.