Seful statului a prezidat ieri prima parte a sedintei de Guvern. Sedinta a debutat cu prezentarea de catre Radu Stroe a unui document elaborat la Comisia Nationala de Prognoza. Prezentarea facuta de secretarul general al Guvernului a fost intrerupta
Seful statului a prezidat ieri prima parte a sedintei de Guvern. Sedinta a debutat cu prezentarea de catre Radu Stroe a unui document elaborat la Comisia Nationala de Prognoza. Prezentarea facuta de secretarul general al Guvernului a fost intrerupta de interventia lui Basescu. "Astea sunt probleme pe care le rezolvati dupa. Problema mea este nerespectarea angajamentelor asumate in relatiile externe (...) si la realitatea a ceea ce se intampla dupa vizitele in exterior. Apoi voi face unele referiri la problematica interna cu efecte in nerespectarea angajamentelor europene", a spus presedintele. Inainte ca presa sa fie scoasa din sala, Traian Basescu a precizat ca nerespectarea angajamentelor externe se refera la relatiile bilaterale cu China.
Conform unor surse din Guvern, citate de agentia Mediafax, chestiunile interne abordate de catre presedinte s-au referit la situatia din agricultura si la contractele incheiate de statul roman in domeniul energiei.
Basescu a afirmat ca Romania risca sa piarda importante fonduri europene din cauza intarzierilor reformei in agricultura. "Tariceanu a replicat ca, la acea vreme, ministrul Flutur venea cu declaratii incurajatoare si cu promisiuni din care reiesea ca situatia din agricultura este buna", au declarat sursele citate, premierul reluand acuzele la adresa lui Flutur conform carora fostul ministru a prezentat date incorecte in ceea ce priveste gradul de acoperire al Agentiei pentru Plati si Interventie in Agricultura. Apoi, seful statului a cerut ministrului Economiei si Comertului, Varujan Vosganian, sa faca public continutul contractelor din sectorul energetic incheiate in timpul mandatului la MEC al lui Dan Ioan Popescu, in anii 2001-2004.
In paralel, Basescu a solicitat si cercetarea corectitudinii acestor contracte. Cu aceasta ocazie, presedintele a afirmat ca mult discutatul memoriu al Alro nu a fost trimis la Guvern cu scopul ca aceasta companie sa beneficieze de energie la un pret mai mic. Solicitarea de publicare a contractelor MEC vine in contradictie cu declaratiile recente ale lui Vosganian care, la sfarsitul lunii ianuarie, a afirmat ca termenii contractuali nu permit publicarea acestor documente decat in cazul in care partenerul privat nu se opune. Afirmatia a fost facuta dupa ce ministrul Economiei s-a consultat cu ministrul de Justitie, Monica Macovei. Presedintele Basescu a spus ca se impune si anularea contractului de modernizare a soselei Bucuresti-Ploiesti daca se va dovedi ca acesta a fost incheiat ilegal. El a raspuns astfel ministrului Cristian David, care si-a exprimat dubiile fata de corectitudinea contractului.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.