Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului este noul actionar Petrom, dupa ce un pachet de 30,862% din capitalul companiei petroliere a fost transferat din contul Ministerului Economiei si Comertului in contul AVAS, potrivit unui comunicat t
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului este noul actionar Petrom, dupa ce un pachet de 30,862% din capitalul companiei petroliere a fost transferat din contul Ministerului Economiei si Comertului in contul AVAS, potrivit unui comunicat transmis de Petrom Bursei de Valori Bucuresti.
Transferul actiunilor in contul AVAS a fost operat la 26 februarie de catre Depozitarul Central, care tine Registrul Actionarilor firmelor listate la Bursa de Valori Bucuresti. Autoritatea detine in acest moment 17,48 milioane actiuni, din capitalul Petrom. Actionarul majoritar al Petrom este compania OMV, care detine 51% din titluri. Un alt pachet de 10% este detinut de Fondul Proprietatea, in timp ce BERD controleaza 2,03%, iar alti actionari detin 6,23%. OMV a preluat participatia majoritara de la stat in anul 2004, printr-o tranzactie de 1,5 miliarde de euro sub forma de achizitie directa de actiuni si majorare de capital. La 1 ianuarie 2007, portofoliul AVAS a fost extins cu 41 de companii, preluate de la Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, care se afla in subordinea Ministerului Economiei, "pentru unificarea activitatii de privatizare la o singura institutie". Astfel, AVAS a preluat si pachetul de actiuni la Petrom.
Printre companiile preluate de AVAS la inceputul anului se numara Oil Terminal, Conpet, Petrotrans, Distrigaz Sud, Complexurile Energetice Rovinari, Turceni si Craiova, Electrica, Avioane Craiova, Automobile Craiova, Romaero, Romarm.
Petrom este cea mai mare firma listata la BVB, cu o capitalizare bursiera de 34,5 miliarde de lei.
Titlurile companiei sunt listate la prima categorie a BVB. Capitalul social al companiei este de 5,66 miliarde lei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.