Holcim Romania nu va mai produce ciment alb, incepand cu 2008, pentru ca nu mai este rentabil din cauza scumpirii repetate a preturilor gazelor naturale, anunta compania prin intermediul unui comunicat. Grupul francez este singurul producator al aces

Holcim Romania nu va mai produce ciment alb, incepand cu 2008, pentru ca nu mai este rentabil din cauza scumpirii repetate a preturilor gazelor naturale, anunta compania prin intermediul unui comunicat. Grupul francez este singurul producator al acestui produs in Romania. Scumpirea pretului gazelor antreneaza dupa sine o majorare a pretului cimentului alb comercializat ceea ce se reflecta intr-o scadere considerabila a vanzarilor, explica compania. Procesul productiei de ciment alb la fabrica din Turda necesita doar gaz natural pentru energia termica. "Viziunea noastra este de a oferi produse de calitate la preturi competitive. Cand acest lucru nu mai este posibil, consideram de datoria noastra sa oprim productia unor astfel de produse, a declarat Markus Wirth, director general al Holcim Romania.
Potrivit acestuia fabrica din Turda va continua sa produca cimenturi gri si agregate. Contactati de Curierul National reprezentantii Lafarge Romania, al doilea mare producator de ciment din Romania au spus ca ei nu au produs niciodata acest tip de produs in Romania neprecizand, insa, daca nici nu intentioneaza sa produca ciment alb. "In Romania, Lafarge nu a produs niciodata ciment alb, prin urmare nu suntem in masura sa oferim informatii legate de pretul de productie al acestuia", declara Philippe Questiaux, presedinte director general Lafarge Ciment Romania. Cum nici Heidelberg Carpatcement nu produce ciment alb si nici nu intentioneaza sa investeasca intr-o capacitate de productie romanii nu vor mai putea sa achizitioneze acest produs din Romania ci doar din import prin distribuitori.

Angajatii vor fi reorientati catre alte capacitati de productie

Oamenii implicati in productia de ciment alb vor urma cursuri astfel incat sa fie pregatiti pentru activitatile si proiectele viitoare care vor fi dezvoltate la fabrica din Turda, se mai arata in comunicatul Holcim. "Fabrica de ciment din Turda este o unitate operationala importanta si vom continua sa investim aici.
In acest an, fabrica va beneficia de investitii in valoare de aproximativ 4 milioane euro pentru implementarea unor proiecte privind terminalul pentru ciment gri, segmentul de agregate si produsele speciale pentru diverse aplicatii" a declarat Calin Moldovan, director Fabrica Ciment Turda.
Cimentul alb este folosit la fabricarea tencuielilor decorative destinate executarii lucrarilor de constructii arhitectonice, realizarea betoanelor si mortarelor decorative pentru fatade, dale de pardoseli colorate, pardoseli mozaicate, turnate sau imitatii de piatra naturala, trepte si contratrepte. In plus mortarele destinate lucrarilor de finisaj a constructiilor din prefabricate si mortarele colorate au nevoie de acelasi ciment alb. Pretul mediu al unui sac de 50 kg cu ciment alb este de circa 20 lei cu TVA.
Holcim este unul dintre liderii mondiali in productia de ciment, betoane si agregate (nisip si pietris) si in servicii aferente industriei materialelor de constructie.
Compania elvetiana este prezenta pe piete din peste 70 de tari, pe toate continentele. Holcim a fost una dintre primele companii din aceasta industrie care a investit in Europa de Est dupa 1989. In Romania Holcim are 1.300 de angajati si detine, in prezent, 3 fabrici de ciment in Turda, Campulung si Alesd, 15 statii ecologice de betoane si 4 statii de agregate.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.