Vladimir Voronin vrea ca moldovenii care locuiesc in Romania sa fie recunoscuti, prin lege, ca minoritate nationala. In plus, el a anuntat ca intentioneaza sa acorde mai usor cetatenia moldoveneasca tuturor moldovenilor din Romania. "Cetatenia noastr

Vladimir Voronin vrea ca moldovenii care locuiesc in Romania sa fie recunoscuti, prin lege, ca minoritate nationala. In plus, el a anuntat ca intentioneaza sa acorde mai usor cetatenia moldoveneasca tuturor moldovenilor din Romania. "Cetatenia noastra va fi un serios sprijin juridic pentru moldovenii romani in apararea identitatii lor", a explicat liderul de la Chisinau.
Plecand de la propunerea lui Traian Basescu "doua state, o natiune", presedintele Republicii Moldova acuza autoritatile de la Bucuresti ca ar controla problema identitatilor etnice printr-o politica "impusa de sus". "Acum, dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, moldovenii din Romania nutresc speranta ca problema identitatii etnice va deveni in aceasta tara o problema ce va tine de exprimarea vointei cetatenilor, si nu o politica impusa de sus", declara Voronin intr-un interviu acordat agentiei Moldpres. "La noi, in Moldova, de exemplu, nimeni nu constrange pe nimeni sa fie in exclusivitate moldovean. Poti sa fii roman, ucrainean, rus. Noi nu ne implicam in problemele identitatii", adauga liderul de la Chisinau. El a gasit si o solutie pentru rezolvarea acestei probleme. Si anume, recunoasterea moldovenilor ca minoritate etnica pe teritoriul Romaniei. Principalul argument oferit ar fi acela ca in Moldova romaneasca locuiesc circa 10 milioane de persoane. "In Romania, din pacate, lista etniilor permise in acest stat este strict limitata, toate minoritatile nationale posibile sunt enumerate in legislatie. Moldovenii nu figureaza printre acestea. Si acesta, din cate inteleg eu, este astazi principalul obstacol pentru legalizarea moldovenilor si a culturii lor in Romania", declara Voronin.

"Vom acorda dubla cetatenie moldovenilor din Romania"

Intrebat daca asemenea doleante nu cumva vor complica relatiile dintre cele doua state, liderul de la Chisinau a raspuns: "Noi nu am oferit niciun motiv de ingrijorare. Atitudinea noastra fata de vecinul din Vest este buna si toleranta (...). Noi avem case ale limbii romane si ale culturii romane, avem licee romanesti si ziare romanesti. Nimic asemanator insa nu exista in Romania". Voronin a anuntat, de asemenea, ca a acceptat propunerea conducatorilor Comunitatii Moldovenilor de a examina problema acordarii, in regim facilitar, "a cetateniei noastre moldovenilor din Romania". "Va fi o foarte buna modalitate de a-i atrage in Republica Moldova pe toti moldovenii din Romania care doresc sincer sa ajute statul moldovenesc, carora nu le este indiferent viitorul acestui stat.
Pe de alta parte, cetatenia noastra va fi un serios sprijin juridic pentru moldovenii romani in apararea identitatii lor", a explicat liderul de la Chisinau. Comunitatea Moldovenilor din Romania a fost inscrisa la Judecatoria Iasi in luna ianuarie.
O delegatie a acestei organizatii a vizitat Chisinaul la sfarsitul saptamanii trecute.

"Nu noua ni se nazaresc fantome ale trecutului"

Vladimir Voronin afirma ca este putin probabil ca, prin aceasta atitudine, statul pe care il conduce sa poata fi acuzat de revansism statal. "Tin sa mentionez ca anume Republica Moldova solicita semnarea cu Romania a Tratatului de baza si a acordului de frontiera. Nu noua ni se nazaresc fantome ale trecutului, nu noi reabilitam numele unor monstri care au exterminat in anii celui de-al doilea Razboi Mondial sute de mii de locuitori pasnici ai patriei mele. Nu trebuie sa folosim memoria istorica pentru inaintarea unor pretentii teritoriale", a spus liderul de la Chisinau. Declaratia vine in contextul in care Curtea de Apel Bucuresti a hotarat reabilitarea partiala a generalului Ion Antonescu, precum si recunoasterea "drept legitima a ocuparii de catre Romania a teritoriului Republicii Sovietice Socialiste Moldovenesti si a Bucovinei de Nord".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.