Maine, lumea cinematografiei va imbraca haina rosie de gala, pastrata cu grija timp de un an. Duminica spre luni, TVR 1 va transmite, in direct, cu incepere de la 00.50, editia cu numarul 79 a Oscarurilor, cel mai important eveniment anual al indust

Maine, lumea cinematografiei va imbraca haina rosie de gala, pastrata cu grija timp de un an. Duminica spre luni, TVR 1 va transmite, in direct, cu incepere de la 00.50, editia cu numarul 79 a Oscarurilor, cel mai important eveniment anual al industriei mondiale de film. Ceremonia va fi prezentata de Jack Black, George Clooney si Kirsten Dunst, iar in Romania va fi comentata si dublata de Ada Roseti si Bogdan Stanescu, care promit sa „vaneze“ balbele actorilor, discursurile ridicole sau hainele nepotrivite.

Printre favoritii premiilor din acest an se numara Leonardo Di Caprio, la categoria Cel mai bun rol principal masculin pentru filmul „Diamantul sangeriu“, Eddie Murphy pentru rolul secundar din „Dreamgirls“, Helen Mirren, pentru rolul din „The Queen“, Penelope Cruz pentru rolul principal din filmul „Volver“, Cate Blanchet pentru rolul secundar din „Babel“.

Martin Scorsese va pleca din nou fara trofeu?
La categoria „Cel mai bun film“ se intrec pentru marele trofeu „Babel“, „The Departed“, &bd quo;Letters From Iwo Jima“, „Little Miss Sunshine“ si „The Queen“.

Trofeul pentru „Cea mai buna regie“ este disputat de Clint Eastwood, Stephen Frears, Paul Greengrass, Alejandro Gonzalez Inarritu si Martin Scorsese, favoriti fiind, insa, primul si ultimul dintre cei mentionati.

Mii de membri ai Academiei propun in fiecare an cate cinci posibili castigatori la fiecare categorie. Sistemul de selectie este strict secret, astfel incat toata lumea afla rezultatele finale in acelasi timp.

Premiile nu au fost scutite de critici dure
De-a lungul timpului, multe voci au criticat premiile, pretinzand ca sunt destinate doar marile productii americane si ca este premiat mai mult comercialul decat arta. Au fost, de asemenea, calificate drept rasiste pana la ceremonia din 2001, cand la categoria Cel mai bun actor au fost nominalizati doi actori de culoare, iar la categoria Cea mai buna actrita, o singura actrita de culoare, pe care analistii ii creditau cu putine sanse. In final, insa, spre surprinderea tuturor, Academia a decernat cele doua premii actorului de culoare Denzel Washington si respectiv singurei actrite de culoare nominalizate, Halle Berry. Multi considera ca a fost doar o strategie a organizatiei de a amortiza polemica rasista.

Meniu de sapte stele in noaptea Oscarurilor
Meniul din seara de 25 februarie va fi unul demn de ospatul unui rege. Celebritatile prezente in seara Oscarurilor vor avea pe mese peste 600 de homari, 250 kg de ciocolata, 200 kg de somon afumat si in jur de 10.000 de trandafiri.
Bucatarul-sef este Wolfgang Puck, un prieten al vedetelor de la Hollywood cand vine vorba de mancaruri alese. Balul Guvernatorului din 2007, care va avea loc dupa ceremonia de acordare a statuetelor, probabil in restaurantul de sase stele din Beverly Hills, Spago, ii va reuni la o portie de sushi pe Forest Whitaker, Helen Mirren, George Clooney, Kate Winslet. In meniu, se vor regasi diverse fructe de mare, de la homari la sushi, ton picant, crab, scoici, diverse sortimente de orez, caviar din belsug, iar ca desert vor avea statuete Oscar in miniatura, facute din ciocolata.

Incurajari care se topesc in gura
Toate camerele in care vor sta vedetele vor fi ticsite cu bombonele de ciocolata, chiar daca vor fi cerute prin room-service sau nu. Interesant este ca, anul acesta, organizatorii s-au gandit sa faca o surpriza actorilor. Bomboanele vor afisa cate un mesaj de incurajare, personalizat pentru fiecare dintre celebritatile care au emotii pentru seara Oscarurilor. Mesaje ca „Bafta, Will!“, „Mult noroc!“ sau „Visatoarea Jennifer va castiga!“, ii incurajeaza pe Will Smith, Penelope Cruz sau Helen Mirren, dar si pe debutanta Jennifer Hudson care aspira la un Oscar pentru Cel mai bun rol secundar din filmul „Dreamgirls“.

Maratonul filmelor de Oscar, la TCM
In preajma celui mai important eveniment din lumea filmului, TCM va invita, astazi si maine, de la ora 22.00, sa intrati in spiritul festivitatii de decernare a premiilor, vizionand doua dintre cele mai bune filme clasice din toate timpurile: Dirty Dozen (1967) si Ben-Hur (1959).

13 lucruri mai putin cunoscute despre statueta
Dupa ceremonie, pe fiecare statueta se graveaza numele castigatorului si un avertisment ca obiectul nu trebuie vandut, dat sau transmis nici unei alte persoane, ci doar Academiei Americane de Film.

Statueta nu a avut intotdeauna aceasta denumire, numindu-se la inceput „Premiul de Merit al Academiei“. Trofeul masoara 35 cm inaltime si cantareste 3,6 kilograme.

Fiecare statueta este fabricata dintr-un aliaj metalic special si alte cateva „ingrediente“ secrete, fiind placata in cupru, nichel, argint, iar ultimul strat este din aur de 24 de karate. Statuetele sunt realizate, aurite si lustruite de o companie la ale carei servicii Academia apeleaza inca din 1982.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.