Presedintele Traian Basescu sustine ca nu ne putem retrage trupele din Irak, chiar daca britanicii au anuntat ca isi vor diminua prezenta militara in zona. El a precizat ca participarea noastra nu se compara cu cea a Marii Britanii, care are 7000 de
Presedintele Traian Basescu sustine ca nu ne putem retrage trupele din Irak, chiar daca britanicii au anuntat ca isi vor diminua prezenta militara in zona. El a precizat ca participarea noastra nu se compara cu cea a Marii Britanii, care are 7000 de soldati si planuieste sa retraga in jur de 1000 din regiunea Basra.
In plus, seful statului a reluat explicatiile privind respectarea angajamentului luat in fata SUA. "Romania trebuie sa-si respecte cuvantul dat SUA atunci cand aveam mare nevoie sa intram in NATO. Multi uita conjunctura in care guvernul Nastase a hotarat sa se angajeze in astfel de misiuni", a declarat Basescu, la intoarcerea din Egipt. Seful statului a adaugat ca in Irak lucrurile sunt mult mai complicate decat par, decat o simpla prezenta militara.
Miercuri, Traian Basescu declara ca o retragere a fortei multinationale ar genera haos si ar putea duce la divizarea acestei tari. Conform unui comunicat al administratiei prezidentiale, afirmatia a fost facuta in cadrul intalnirii cu Hosni Mubarak. Marea Britanie, Danemarca si Lituania au anuntat reducerea sau chiar retragerea definitiva a contingentelor care participa la stabilizarea Irakului, desi Statele Unite insista ca deciziile acestor tari reflecta progresele de pe teren in sensul preluarii puterii de catre autoritatile locale. Marea Britanie a anuntat ca va reduce numarul trupelor din Irak cu 1.600 de militari, dand asigurari ca va mentine prezenta militara pe teritoriul acestei tari pana in 2008.
PNL a anuntat deja ca va solicita Legislativului sa ia in discutie necesitatea retragerii trupelor romanesti din Irak. "In acest sens, pregatim un proiect de hotarare a Parlamentului", a declarat Norica Nicolai.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.