Compania Arcelor Mittal, cel mai important jucator din industria siderurgica mondiala, a raportat in 2006 un profit cu 3,5% mai mic, din cauza majorarii taxelor, dar si a planului anuntat de a ceda 2,4 miliarde de dolari actionarilor.
Profitul

Compania Arcelor Mittal, cel mai important jucator din industria siderurgica mondiala, a raportat in 2006 un profit cu 3,5% mai mic, din cauza majorarii taxelor, dar si a planului anuntat de a ceda 2,4 miliarde de dolari actionarilor.
Profitul net al companiei a scazut la 7,97 miliarde de dolari, respectiv 5,76 dolari pe actiune, comparativ cu nivelul de 8,26 miliarde de dolari, respectiv 5,97 dolari pe titlu, potrivit unor estimari calculate in cazul in care compania ar fi existat de mai mult de un an, scrie Bloomberg.
Vanzarile Arcelor Mittal au crescut cu 10 procente, la 88,6 de miliarde de dolari. Compania va rascumpara actiuni in valoare de 590 de milioane de dolari si va plati dividende in valoare de 1,8 miliarde de dolari, potrivit unui comunicat remis Bloomberg, prin intermediul postei electronice.
Lakshmi Mittal, CEO al Mittal Steel, a decis anul trecut sa preia Arcelor SA pentru fabuloasa suma de 38,3 miliarde de dolari, creand astfel cea mai mare companie din industria siderurgica de pe glob, responsabila cu productia a 10% din totalul otelului lumii, de trei ori mai mult decat cel mai apropiat rival.
Totodata, Arcelor Mittal a prezentat previziuni in legatura cu situatia financiara din primul trimestru al acestui an. Astfel, producatorul de otel prognozeaza ca va inregistra un profit EBITDA situat in intervalul 4 - 4,2 miliarde de dolari, rezultat similar celui consemnat in ultimul trimestru al anului trecut.
"Avem de-a face cu o industrie matura", a declarat Tom Muller, analist la Thodoor Gilissen Bankiers NV, in Amsterdam. "Taxele ridicate fac parte din cotidian", a precizat Muller.

Producatorii din Europa au crescut spectaculos

Producatorii de otel din Europa au raportat castiguri superioare in luna ianuarie, datorita cresterii cererii, la nivel regional, pentru aliaje. ThyssenKrup AG, cel mai important producator de otel din Germania, a raportat la inceputul acestei luni ca profitul net aferent perioadei octombrie-decembrie 2006 aproape ca s-a triplat, datorita vanzarilor de otel inoxidabil. De asemenea, compania Rautarukki Oyj, cel mai mare producator de otel-carbon din Finlanda, anunta in prima saptamana a lunii februarie ca profitul aferent trimestrului al treilea din 2006 a fost mai mult decat dublu, avans favorizat de cererea existenta in constructii, in statele Europei de Est.
Actiunile Mittal Steel si Arcelor continua sa fie tranzactionate separat, pana la definitivarea fuziunii celor doua companii. Cotatia titlurilor Mittal a crescut cu 14 centi (0,4%), ajungand la valoarea de 38,37 de euro, la ora 9.43 a.m., in Amsterdam. Pe parcursul anului trecut, actiunile companiei indiene au crescut cu 39 de procente.
De cealalta parte, actiunile Arcelor s-au depreciat cu trei centi (0,6%), atingand ieri pragul de 49,90 de euro/unitate. In ultimele 12 luni, cotatia titlurilor Arcelor a crescut cu 65%.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.