Deputatii juristi au reexaminat, la solicitarea Curtii Constitutionale, legea care prevede ca alesii locali care pleaca din partidul pe listele caruia au candidat isi vor pierde mandatul.
Curtea Constitutionala a considerat neconstitutionale d
Deputatii juristi au reexaminat, la solicitarea Curtii Constitutionale, legea care prevede ca alesii locali care pleaca din partidul pe listele caruia au candidat isi vor pierde mandatul.
Curtea Constitutionala a considerat neconstitutionale doua texte din Statutul alesilor locali, pe motiv ca introduc doua termene de intrare in vigoare a prevederilor acestei legi.
Deputatul PSD George Baesu a explicat ca in Statutul alesilor erau prevazute doua momente ale intrarii in vigoare a prevederilor legii. "Era un moment al intrarii in vigoare a legii in integralitatea ei si era un alt moment al intrarii in vigoare a legii legat de momentul depunerii acelei declaratii de apartenenta de catre alesii locali. Adica pentru alesul local X care isi depune declaratia joi intra in vigoare joi, iar pentru alesul local Y care isi depune declaratia luni, intra luni", a precizat Baesu. El a propus reformularea textelor in sensul ca orice schimbare in situatia politica a unui ales local trebuie comunicata in termen de 15 zile secretarului unitatii, in caz contrar acesta devenind incompatibil.
O alta critica adusa de Curtea Constitutionala se refera la incalcarea principiului retroactivitatii unei legi. "Noi ne-am pastrat viziunea asupra acestei probleme, si anume sa oprim migratia politica si in niciun caz nu am vrut sa intervenim astfel incat sa mai pastram un termen in care sa mai poata migra", a spus Baesu.
Modificarile aduse Statutului alesilor locali au fost votate de reprezentantii PNL, PSD, UDMR si PC. Deputatii PD din comisie nu si-au exprimat votul, dar Augustin Zegrean (PD) a declarat, dupa sedinta, ca amendamentul adoptat in comisie nu rezolva obiectia adusa de Curtea Constitutionala la Statutul alesilor locali privind incalcarea principiului retroactivitatii. (Mediafax)


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.