Cei doi au demonstrat marti seara ca traficul de influenta, limbajul de mahala si minciuna sunt principalele ingrediente ale vietii politice din Romania. Evident ca, dupa atatea scandaluri cu "biletele" si "telefoane", Tariceanu si Basescu sunt la cu

Cei doi au demonstrat marti seara ca traficul de influenta, limbajul de mahala si minciuna sunt principalele ingrediente ale vietii politice din Romania. Evident ca, dupa atatea scandaluri cu "biletele" si "telefoane", Tariceanu si Basescu sunt la cutite, insa limbajul pe care l-au folosit a aratat ca respectul si diplomatia s-au pierdut de mult pe drum. Cei doi s-au acuzat reciproc ca au profitat de functiile pe care le detin pentru a favoriza clientela politica. Din toata aceasta cearta a reiesit insa un lucru extrem de grav. Si anume, ca atat Tariceanu cat si Basescu stiau de neregulile pe care celalalt le face, insa niciunul nu a spus nimic. Ceea ce ii face vinovati pe amandoi, complici la traficul de influenta de care se acuza reciproc.

"Am o rugaminte la premier, sa nu mai minta..."

Invitat intr-o emisiune la postul public de televiziune, premierul Tariceanu a afirmat ca atat biletul pe care l-a trimis la Cotroceni, cat si telefonul dat procurorului general, ambele in legatura cu Dinu Patriciu, au fost "niste gesturi normale, de ingrijorare", in contextul in care prietenul sau, actionar majoritar la o firma extrem de importanta din Romania, a fost arestat ca pe vremea comunismului. Comparativ, primul-ministru a spus ca interventiile similare ale sefului statului au depasit cadrul institutional. Afirmatiile l-au enervat insa pe Traian Basescu. Acesta a intervenit telefonic in cadrul emisiunii respective, acuzandu-l la randul sau pe premier de legaturi cu "baietii destepti" din domeniul energiei. "Am o rugaminte la premier, sa nu mai minta...", si-a inceput discursul presedintele. El a explicat ca a semnat rezolutia Alro deoarece compania, ca alti operatori economici, era obligata sa se prezinte la Ministerul Economiei "cu valiza cu bani" pentru a obtine prelungiri de contracte. "In energie avem o mafie. O stiti de doi ani si nu faceti nimic", a spus Basescu, adresandu-se premierului.

"Presedintele ne ia de prosti pe toti"

Tariceanu a replicat acuzandu-l pe seful statului ca a intervenit in mod direct pentru Alro Slatina, si in urma presiunilor exercitate de Basescu si de Theodor Stolojan, firma amintita a putut obtine energie electrica foarte ieftina. Ulterior, primul-ministru a facut o declaratie de presa, in care a spus ca "presedintele incearca sa ne ia de prosti pe toti". "Cred ca intr-o tara normala o astfel de afirmatie si o asemenea metoda de interventie brutala in economie ar genera automat o ancheta a autoritatilor", a adaugat Tariceanu.

"Mita la Cotroceni"

Fostul ministru al Energiei, Codrut Seres, a declarat, ieri, ca reactie la afirmatiile presedintelui Traian Basescu privind banii pe care Alro ar fi fost obligata sa ii duca la Ministerul Economiei, ca "in piata" se spune ca firma a trimis consilierilor de la Cotroceni patru milioane de euro. "Bani in sacosa nu s-au adus la ministrul Codrut Seres de catre Alro. Mai degraba Basescu sa verifice ceea ce se spune in piata, cum ca patru milioane de euro au fost trimisi de Alro catre consilierii de la Cotroceni", a declarat Seres. El a sustinut ca Basescu este "un mincinos".

Reactii in coalitie

Vicepresedintele PNL, Teodor Melescanu: "Schimbul de replici dintre presedinte si premier reprezinta o escaladare care deja depaseste limitele in dialogul politic si in lupta politica".
Presedintele UDMR, Marko Bela: "Acest balci este inacceptabil din punctul de vedere al unor oameni responsabili".
Presedintele executiv al PD, Adriean Videanu: "Este o exagerare declaratia premierului referitoare la interventii ale presedintelui Basescu pentru Alro, care ar fi trebuit sa declanseze o ancheta a Justitiei".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.