Comisia Europeana a aplicat o amenda record, de 992 milioane de euro, mai multor companii care opereaza pe segmentul productiei de ascensoare si scari rulante, acuzate de fixarea preturilor, transmite Reuters.
Suma anuntata reprezinta cea mai
Comisia Europeana a aplicat o amenda record, de 992 milioane de euro, mai multor companii care opereaza pe segmentul productiei de ascensoare si scari rulante, acuzate de fixarea preturilor, transmite Reuters.
Suma anuntata reprezinta cea mai mare amenda impusa vreodata de Uniunea Europeana pentru infiintarea unui cartel.
Cea mai mare sanctiune, de 480 milioane de euro, va fi suportata de grupul german ThyssenKrupp.
Companiile au fost acuzate ca au fixat preturile la ascensoare si scari rulante pe pietele din Belgia, Germania, Luxemburg si Olanda in perioada 1995-2004, a aratat Executivul european. Firmele implicate au falsificat mai multe licitatii si au restrictionat accesul altor companii la proiecte.
"In urma formarii acestui cartel, platitorii de impozite, autoritatile publice si dezvoltatorii imobiliari au fost prejudiciati", a declarat purtatorul de cuvant al comisiei europene pentru probleme de concurenta, Jonathan Todd.
Intre cladirile implicate se numara si sediul Comisiei Europene din Bruxelles, cladirea Berlaymont, si al Curtii Europene din Luxemburg. Firma Otis, controlata de grupul United Technologies din Statele Unite, a fost amendata cu 225 milioane de euro, iar compania finlandeza Kone a primit o amenda de 142 milioane de euro.
Schindler, o companie elvetiana, a fost sanctionata cu 144 milioane de euro, in timp ce Mitsubishi Electric, din Japonia, va fi obligata la plata sumei de 1,8 milioane de euro.
"Costurile de constructie si mentenanta la cladiri, inclusiv spitale, au fost majorate artificial de interventiile cartelurilor de acest tip, ceea ce este scandalos", a declarat, intr-un comunicat, comisarul european pentru Concurenta, Neelie Kroes.
Ea a adaugat ca administratorii companiilor din tarile de provenienta au fost informati in legatura cu practicile incorecte, dar si-au continuat operatiunile, incercand sa ascunda ilegalitatile.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.