Pana in anul 2010, ponderea sectorului privat la formarea Produsului Intern Brut va inregistra o crestere la 78,8% de la nivelul de 71,8% inregistrat anul trecut, estimeaza Comisia Nationala de Prognoza. De asemenea, tot pana la sfarsitul acestui dec
Pana in anul 2010, ponderea sectorului privat la formarea Produsului Intern Brut va inregistra o crestere la 78,8% de la nivelul de 71,8% inregistrat anul trecut, estimeaza Comisia Nationala de Prognoza. De asemenea, tot pana la sfarsitul acestui deceniu, cifra de afaceri detinuta de firmele private va reprezenta 92% din total.
Aceasta crestere a ponderii sectorului privat in formarea PIB isi gaseste explicatie prin continuarea privatizarilor. In sectoarele industrie, agricultura, domeniul financiar-bancar si turism, privatizarea a fost finalizata in mare parte, iar procesul de trecere in proprietate privata va si continua in viitor, se arata intr-un studiu al CNP. Totodata, comisia prognozeaza ca ponderea valorii adaugate brute din servicii, constructii si industrie la formarea PIB va inregistra si ea o crestere in urmatorii trei ani, in timp ce cota agriculturii se va diminua. Astfel, sectorul serviciilor va deveni majoritar si va furniza, in 2010, 53% din valoarea adaugata bruta realizata in sectorul privat, urmata de industrie cu circa 28%, constructii si servicii.
Continuarea procesului investitional va determina majorarea ponderii capitalului social privat in companii de la 77,3% anul trecut la 87% in 2010.
Pentru industrie, Comisia anticipeaza cresterea ponderii sectorului privat la 85 de puncte procentuale in 2010, cu trei procente peste nivelul de anul trecut. Avansul anticipat pentru agricultura este de circa doua puncte, la 99,4%, iar pentru constructii de trei puncte, la 99%. Cea mai importanta crestere este prognozata pentru servicii, de la 76% in 2006 la 86,5% in 2010.
Analistii Comisiei mentioneaza faptul ca, in cazul serviciilor, cele sociale (invatamantul, sanatatea, gospodaria comunala si activitatile recreative, culturale si sportive) vor continua sa fie prestate intr-o proportie insemnata de catre stat, chiar daca, in perspectiva, contributia sectorului privat va deveni majoritara.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.