Lucrarile de reabilitare a litoralului romanesc vor fi demarate in acest an si se pare ca vor "inghiti" 350 milioane euro. Estimarea a fost facuta in urma unui studiu realizat de catre Agentia Japoneza pentru Cooperare Internationala (JICA), in perio
Lucrarile de reabilitare a litoralului romanesc vor fi demarate in acest an si se pare ca vor "inghiti" 350 milioane euro. Estimarea a fost facuta in urma unui studiu realizat de catre Agentia Japoneza pentru Cooperare Internationala (JICA), in perioada 2005-2007, cand specialistii straini au venit in Romania pentru a analiza situatia litoralului Marii Negre. Potrivit lui Catalin Anton, purtatorul de cuvant al Directiei Apelor Romane Dobrogea Litoral, in jurul datei de 9 martie vor fi anuntate toate detaliile legate de acest proiect. Cele mai scumpe lucrari din acest proiect vor fi cele de innisipari ale plajelor, care vor costa aproximativ 82 de milioane de euro, in timp ce eliminarea amenajarilor deja existente va presupune un efort financiar cifrat la 13 milioane de euro. Noile diguri care vor fi construite vor costa 74 de milioane de euro, in timp ce recifele artificiale vor necesita investitii de 65 de milioane de euro. "Deocamdata, sunt mai multe ipoteze de lucru si sunt luate in calcul mai multe surse de finantare. Inca nu s-a stabilit exact. Speram sa atragem fonduri structurale pentru acest proiect. O parte din bani vor veni insa de la Guvern. Era necesar un astfel de proiect. La Mamaia, de exemplu, apa erodeaza in fiecare an circa doi metri de plaja", ne-a declarat Anton. In cel mai scurt timp vor fi propuse si solutiile tehnice adecvate pentru lucrarile de reabilitare. Primele plaje care vor fi reabilitate sunt cele din Mamaia si Eforie Nord, iar lucrarile, care vor incepe in acest an si se vor incheia in 2011, vor costa 44 de milioane de euro.
Lucrarile pentru intregul proiect se vor incheia abia in anul 2020.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.