Compania Lukoil Energy&Gas Romania, subsidiara a grupului petrolier rus Lukoil, va incepe productia de energie electrica in termocentrala de pe platforma rafinariei Petrotel Ploiesti in 2009, in urma unei investitii cu o valoare estimata la peste 73
Compania Lukoil Energy&Gas Romania, subsidiara a grupului petrolier rus Lukoil, va incepe productia de energie electrica in termocentrala de pe platforma rafinariei Petrotel Ploiesti in 2009, in urma unei investitii cu o valoare estimata la peste 73 milioane de dolari.
"Ne aflam in stadiul de instalare a turbinei, dupa care va urma montarea cazanului la termocentrala care va avea o putere instalata de 30 de megawati. Finalizarea lucrarilor este estimata sa se incheie in 2008, iar productia va incepe in 2009", a declarat directorul executiv al rafinariei, Constantin Dumitru, citat de Mediafax.
Potrivit responsabilului companiei, energia produsa de termocentrala va fi utilizata in principal de rafinarie, iar excedentul va fi livrat in sistemul electroenergetic national.
"Sarcina principala a acestui proiect o reprezinta cresterea capacitatii de producere a energiei electrice, optimizarea procesului de productie si a consumului de energie, precum si diminuarea emisiilor de substante toxice in atmosfera in conformitate cu documentele normative ale UE", au declarat responsabilii Lukoil.
Compania rusa a intrat pe piata din Romania in 1998, prin achizitia pachetului majoritar de actiuni la rafinaria Petrotel Ploiesti. Lukoil a depus la Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS), in luna octombrie 2006, un proiect privind constructia unei instalatii de producere a energiei electrice. Energia va fi utilizata in principal de catre rafinarie, iar o parte ar putea fi comercializata pe piata libera, au declarat surse din companie. In septembrie anul trecut, Lukoil a infiintat firma Lukoil Energy&Gas Romania, care va reconstrui centrala termoelectrica de la rafinaria Petrotel-Lukoil si va pune in functiune noi capacitati de productie de energie termica si electrica.
Reprezentantii companiei au estimat, la sfarsitul anului trecut, ca rafinaria va realiza in 2006 o cifra de afaceri de 1,5 miliarde dolari si isi va reduce aproape la zero pierderile, dupa ce in 2005 a inregistrat afaceri de 3,34 miliarde de lei si a avut pierderi de 123,45 milioane lei.
Rafinaria Petrotel-Lukoil a prelucrat anul trecut o cantitate de 2,5 milioane de tone de titei, similara cu nivelul din 2005, a mai spus Dumitru.
In ceea ce priveste activitatea de distributie, Lukoil a prognozat pentru 2007 o cifra de afaceri in crestere cu 5% fata de nivelul de 1,35 miliarde dolari estimat pentru 2006, precum si un avans al profitului de la 12 milioane dolari la 18 milioane dolari. In 2005, compania a obtinut din distributia de carburanti un profit net de 1,5 milioane de dolari si a avut afaceri de 1,08 miliarde de dolari.
Lukoil detine in Romania 300 de benzinarii. Lukoil nu este singurul jucator de pe piata petrolului care investeste in productia de energie electrica. Anul trecut, Rompetrol a anuntat ca va investi peste 40 milioane de euro in constructia unei termocentrale de cel putin 110 MW la Midia. De asemenea, compania Petrom, controlata de grupul austriac OMV, si-a anuntat intentia de a intra pe piata de electricitate, prin constructia unor termocentrale cu o putere de 800 MW.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.