UE a cerut Islandei, Liechtensteinului si Norvegiei contributii financiare suplimentare daca vor sa desfasoare activitati comerciale in noile state ale comunitatii - Romania si Bulgaria -, Norvegia fiind cel mai mare contributor, informeaza EUobserve
UE a cerut Islandei, Liechtensteinului si Norvegiei contributii financiare suplimentare daca vor sa desfasoare activitati comerciale in noile state ale comunitatii - Romania si Bulgaria -, Norvegia fiind cel mai mare contributor, informeaza EUobserver. Cele trei state - membre ale Spatiului Economic European - platesc o contributie anuala catre UE in schimbul accesului pe piata interna a comunitatii europene, astfel incat Islanda, Liechtenstein si Norvegia sa isi poata vinde bunurile si serviciile in statele membre. "Am facut o oferta generoasa, care ar trebui sa fie baza unei intelegeri", a declarat ambasadorul Norvegiei la UE si negociatorul-sef pentru aceasta problema, Oda Helen Sletnes. Pe de alta parte, negociatorul din partea UE, Matthias Brinkmann, considera ca s-au facut progrese in negocieri, dar un acord este inca departe. "Inca nu vedem un tratament egal aplicat Romaniei si Bulgariei comparativ cu cele 10 state care au aderat in 2004", a indicat acesta. Bruxelles-ul vrea ca Norvegia, Islanda si Liechtenstein sa aiba o contributie proportionala cu cea avuta in 2004, cand au aderat cele 10 state, pentru a nu exista discriminari. Atunci, contributia anuala a Norvegiei a crescut de 10 ori, la 205,8 milioane de euro.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.