BNP Paribas, cea mai importanta banca din Franta, si ING Groep, cea mai mare institutie de servicii financiare din Olanda, au raportat profituri in crestere aferente trimestrului al patrulea din 2006, datorita activitatilor desfasurate pe pietele din

BNP Paribas, cea mai importanta banca din Franta, si ING Groep, cea mai mare institutie de servicii financiare din Olanda, au raportat profituri in crestere aferente trimestrului al patrulea din 2006, datorita activitatilor desfasurate pe pietele din strainatate, scrie Bloomberg.
Venitul net al BNP aferent perioadei octombrie-decembrie 2006 a crescut cu 29 de procente la 1,72 de miliarde de euro (2,26 de miliarde de dolari), iar profitul net al ING s-a apreciat cu 14%, la 2,1 miliarde de euro. Actiunile BNP s-au depreciat dupa ce castigurile din retail banking, in Franta, nu au reusit sa se plaseze la nivelul estimat de analisti.
Bancile europene cauta sa se pozitioneze cat mai bine in strainatate deoarece marjele de imprumut din tarile de provenienta au inceput sa se reduca, din cauza cresterii dobanzii de referinta.
Anul trecut, Baudouin Prot, CEO la BNP, a achizitionat Banca Nazionale del Lavoro, din Italia, in incercarea de a se extinde in afara Frantei. De asemenea, reprezentantii ING au declarat ieri ca vor continua sa opereze investitii in statele emergente, cum ar fi China, India si tarile din Europa de Est.
Imprumuturile domestice, care au intrat pe o panta descendenta, reprezinta motivul principal "pentru care aceste banci se orienteaza spre alte tari, unde pot creste", a declarat Pascal Decque, analist la Ixis Securities, in Paris.
La ora 10.44 a.m., in Paris, cotatia actiunilor a scazut cu 3,2 euro (3,7%), atingand valoarea de 83,8 euro/titlu, inregistrand cel mai mare declin din 17 mai 2006. Astfel, valoarea de piata a institutiei de credit a scazut la 78 de miliarde de euro. Si actiunile ING s-au depreciat cu 26 de centi (0,8%), la 34,37 de euro/unitate. In 2006, BNP Paribas a angajat 600 de persoane pe investment banking anul trecut si va continua sa isi majoreze forta de munca si in 2007, a spus Prot.

Profit net de 7,69 mld. euro pentru ING, in 2006

Olandezii de la ING au consemnat la nivel global un profit net de 7,69 de miliarde euro in 2006, in crestere cu 6,7% fata de nivelul aferent anului anterior, in conditiile in care rezultatele diviziei de asigurari au contrabalansat avansul mai lent al activitatilor bancare.
Excluzand impozitele si alte cheltuieli, profitul anual al diviziei de asigurari a avansat cu 23%, la 4,89 miliarde de euro, iar divizia bancara a consemnat un castig de 5,07 miliarde de euro, in crestere cu 11,4% comparativ cu 2005.
Profitabilitatea activitatilor din sectorul bancar a fost afectata de reducerea diferentelor dintre randamentele obligatiunilor pe termen scurt si lung emise de Trezoreria SUA, ceea ce determina dificultati pentru banci in contractarea imprumuturilor pe termen lung, pentru a oferi clientilor credite pe perioade lungi.
Pentru 2007, grupul are ca obiectiv dezvoltarea celor sase segmente de activitate, cu mentinerea unor rentabilitati ridicate.
"Cele trei motoare de crestere, respectiv asigurarile de viata de pe pietele emergente, serviciile de pensii si ING Direct, vor ramane, in continuare, principalii determinanti ai dezvoltarii. Totodata, vom investi in noi proiecte de tip greenfield, pentru a crea noua generatie de motoare ale cresterii", se arata intr-un raport al ING, remis Reuters, preluat de Mediafax.
Vanzarile de asigurari pe pietele emergente au urcat cu 23,5% in trimestrul al patrulea din 2006, la 530 milioane de euro.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.