Strainii care sunt detasati in Romania, la companii care au investitii aici de peste un milion de dolari, vor putea primi permise de munca pentru trei ani, specifica Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca. Pentru cetatenii statelor membre ale Uniuni
Strainii care sunt detasati in Romania, la companii care au investitii aici de peste un milion de dolari, vor putea primi permise de munca pentru trei ani, specifica Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca. Pentru cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene, restrictiile referitoare la durata detasarii in Romania au fost eliminate complet.
Aceasta masura simplifica procedura de obtinere a permisului de munca, continuand politica Executivului de stimulare a dezvoltarii mediului de afaceri din Romania. Initiatorii masurilor au luat in considerare si recomandarile Comisiei Europene in acest domeniu.
Permisul de munca pentru trei ani se acorda daca angajatorul face dovada realizarii unor investitii directe cu impact semnificativ pentru economia romaneasca.
De asemenea, angajatorul trebuie sa trimita Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca, care elibereaza permisele de munca, dovada faptului ca respectivul angajat are o implicatie directa si necesara in cadrul firmei sau sucursalei de pe teritoriul Romaniei.
Au fost inlaturate orice restrictii in ceea ce ii priveste pe cetatenii straini, membri ai familiilor de romani.
Incepand cu data cand va intra in vigoare ordonanta, acestia vor avea acces liber pe piata fortei de munca din Romania.
La inceputul lunii septembrie a anului trecut, Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca avea in evidenta un numar de 5.302 permise de munca pentru cetateni straini.
Cei mai multi lucratori care au ales Romania sunt turci (26,68%). Le urmeaza chinezii (15,20%) si cetatenii Republicii Moldova (14,54%). De asemenea, expati in Romania mai sunt francezi, germani si greci.
Aproape 40% dintre cetatenii expati din Romania lucreaza in comert.
De asemenea, ei activeaza si in productie (aproximativ 30%) si servicii (aproximativ 20%). Aproape 30% dintre permisele de munca pentru straini au fost acordate pe functii de conducere. Salariile strainilor care lucreaza in Romania variaza intre 300 si 18.500 de euro pe luna.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.