Aproape 35% din cifra de afaceri a Grupului Rompetrol, inregistrata in 2006, a fost acoperita de Dyneffa, a declarat Dinu Patriciu, presedintele Rompetrol, citat de NewsIn. In perioada iulie-septembrie, EBITDA consolidat al Grupului Rompetrol a inreg

Aproape 35% din cifra de afaceri a Grupului Rompetrol, inregistrata in 2006, a fost acoperita de Dyneffa, a declarat Dinu Patriciu, presedintele Rompetrol, citat de NewsIn. In perioada iulie-septembrie, EBITDA consolidat al Grupului Rompetrol a inregistrat o crestere de 16% comparativ cu trimestrul trei al anului trecut, ajungand la 64 mil. dolari, ca urmare a achizitiei companiei Dyneff. Petromidia a rafinat, anul trecut, 3,7 mil. tone petrol, cea mai mare cantitate pe care a prelucrat-o vreodata, Rompetrol Rafinare contribuind astfel cu 30% la cifra de afaceri a grupului.

2006, an greu pentru Grupul Rompetrol

Rompetrol Rafinare, principala companie a grupului in Romania, a inregistrat dupa primele trei trimestre ale lui 2006, o pierdere neta de aproape sase milioane de dolari, la o cifra de afaceri consolidata de aproape doua miliarde dolari, cu 15% mai mare decat in perioada similara a anului trecut. Profitul operational al companiei cotate pe Bursa de Valori Bucuresti a fost de 95 mil. dolari, nivel redus fata de cel inregistrat in perioada similara a anului trecut, cand conditiile de piata au fost mult mai bune si profitul operational s-a cifrat la 151 mil. dolari. "Anul 2006 a fost un an foarte greu, pentru ca, in general, contextul de piata s-a schimbat, iar marjele de rafinare au scazut", a afimat presedintele Grupului Rompetrol. Acesta a mai aratat ca, anul trecut, preturile la utilitati au crescut foarte mult si ca s-a schimbat raportul leu-dolar, fapt care a dezavantajat compania sa. Potrivit lui Patriciu, 80% din cheltuieli reprezinta costuri cu materia prima, iar aceasta se vinde in dolari. Desi nu a dorit sa furnizeze informatii despre rezultatele financiare ale Rompetrol pe anul trecut, cu o zi inainte de momentul prezentarii oficiale, Dinu Patriciu a spus ca "investitorii nu trebuie sa se astepte la surprize". El a mai aratat ca, in opinia sa, actiunea Rompetrol este afectata de "incarcaturi judiciare" si ca "se va aseza acolo unde ii este locul" cand se va termina procesul. Grupul Rompetrol a inregistrat dupa primele noua luni ale lui 2006 o pierdere neta de 3 mil. dolari, la o cifra de afaceri consolidata de 4,28 mld. dolari, mai mult decat dublul celei din perioada similara a anului trecut. Dupa cel de-al treilea semestru, profitul operational consolidat (EBITDA) a atins 125 mil. dolari.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.