Activele nete ale fondurilor deschise de investitii au crescut, in luna ianuarie, cu 6,4%, la 673 milioane lei, performanta cea mai ridicata fiind inregistrata de fondurile de actiuni, care au adus un castig lunar de 5,1%.
Fondurile diversific
Activele nete ale fondurilor deschise de investitii au crescut, in luna ianuarie, cu 6,4%, la 673 milioane lei, performanta cea mai ridicata fiind inregistrata de fondurile de actiuni, care au adus un castig lunar de 5,1%.
Fondurile diversificate au asigurat un castig aproape la jumatate din cele pe actiuni, dar raman cu cea mai mare cota de subscrieri in piata de profil, aproape 38%, desi au pierdut in ultima luna 0,5% in favoarea fondurilor de actiuni, care detin 32,3% din piata, conform unui comunicat al Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv. Fondurile obligatare au consemnat un randament lunar de 0,5%, iar fondurile monetare au avut un avans de 0,6%. Cea mai buna performanta din piata apartine BT Maxim, cu un randament lunar de 14%, urmat de BT Index - 7,8% si Active Dinamic - 7,4%.
Numarul de investitori pe total industrie consemneaza la finele lunii raportate o crestere cu 0,3%, insa pe categorii de fonduri aceste cresteri sunt sub 1% la fondurile de obligatiuni si diversificate in timp ce fondurile de actiuni inregistreaza o crestere cu 1,3%, iar cele monetare au o diminuare a numarului de investitori cu 0,8%. Fata de numarul total de investitori existent la finele lunii ianuarie, investitorii persoane juridice detineau o pondere de doar 1,6% din total investitori, insa tot ei detineau si 56,5% din activele nete ale industriei. Activele fondurilor inchise de investitii au urcat in prima luna a anului cu 1,8%, la 203 milioane lei. Si in aceasta categorie fondurile de actiuni au avut cel mai bun randament, cu o medie lunara de 4%. Pe categorii de fonduri aceasta distribuire a activelor nete arata astfel: FDI monetare, peste 85% din activele nete sunt in contul persoanelor juridice, la FDI de obligatiuni acest procent este de 63 %, la FDI diversificate de 53% si la FDI de actiuni de 40%.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.