Constantenii nu prea mai doneaza sange
Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanta se confrunta in ultima perioada cu o criza acuta de donatori. Numarul celor care se prezinta pentru a dona sange a scazut in mod constant in ultimele luni

Constantenii nu prea mai doneaza sange
Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanta se confrunta in ultima perioada cu o criza acuta de donatori. Numarul celor care se prezinta pentru a dona sange a scazut in mod constant in ultimele luni, astfel ca in primul trimestru al anului s-au recolatat cu 300 de unitati de sange mai putin decat in aceeasi perioada a anului trecut. Conducerea centrului sustine ca pe langa scaderea numarului de donatori se confrunta si cu o scadere a calitatii acestora. Mdicii au fost nevoiti ca de multe ori sa refuze donatori fideli doar pentru ca acestia au capatat anemii severe datorita nivelului scazut de trai. De asemenea, conducerea centrului sustine ca anul acesta Ministerul Sanatatii nu a alocat nici un leu pentru campaniile destinate promovarii donarii de sange. In prezent este nevoie de donatori intrucat cererile sunt din ce in ce mai mari. Si nu numai din parte unitatilor sanitare din judetul Constanta, dar si de la spitalele din Bucuresti si din tara unde sunt pacienti constanteni care au nevoie de tratament transfuzional.

La Rast, slujba de Inviere va fi oficiata pe camp
Cei doi preoti ai comunei doljene Rast vor oficia slujba de Inviere chiar pe campul unde cei peste 1.500 de sinistrati si-au gasit adapost. Pentru ca satul a fost complet inundat, iar majoritatea caselor au fost distruse, preotii vor imporviza un altar printre corturile armatei si Crucii Rosii si vor oficia slujba de Inviere pe camp. In sprijinul sinistratilor si a armatei a venit si Crucea Rosie, care a pus si ea la dispozitie peste 20 de corturi, in care s-au adapostit femei si copii. Reprezentantii Directiei de Sanatate Publica (DSP) Dolj au inceput vaccinarile, pentru ca riscul aparitiei unei epidemii este foarte mare. La Rast, peste 3.740 de persoane au fost evacuate, peste 800 de gospodarii inundate, 140 de case prabusite, 4.500 de hectare de teren si 590 de hectare de paduri aflate sub ape si circa 9.000 de animale evacuate.

Un focsanean este evazionist de miliarde lei
Constantin Stancila, 53 de ani, a ajuns in arestul IPJ Vrancea dupa ce Curtea de Apel Galati a dispus arestarea sa pe 30 de zile pentru o evaziune fiscala de 14 miliarde lei vechi. Fost presedinte si administrator al cooperativei mestesugaresti "Mica Balerina" din Focsani, el a promis in perioada iunie 2004-octombrie 2005 mai multor persoane ca le va vinde cateva spatii comerciale apartinand cooperativei si a emis in acest sens mai multe facturi false, prejudiciul total fiind de 14 miliarde lei. Bugetul de stat, prin neinregistrarea facturilor si chitantelor emise in evidenta contabila a societatii, a fost astfel prejudiciat cu 1, 8 miliarde lei ROL. Creditorii au fost indusi in eroare, focsaneanul promitandu-le returnarea avansurilor prin banca, lucru care nu s-a mai intamplat.

Burse pentru sinistrati
Universitatea Babes-Bolyai isi exprima deplina solidaritate cu populatia tarii noastre, greu incercata de inundatiile din ultimul timp, care au provocat mari pagube materiale si suferinte umane. De asemenea, Universitatea Babes-Bolyai vine in sprijinul famiilor din zonele afectate de inundatii, oferind burse pe timp de un an universitar, ajutoare sociale si facilitati la cazare pentru studentii ale caror familii au fost afectate de inundatii.

Familie de traficanti de persoane
Trei membri ai unei retea de traficanti de persoane, tata, mama si fiu, au fost retinuti, miercuri, de lucratorii de la Brigada de Combatere a Criminalitatii Organizate Timisoara. Cei trei erau filati de mai multe luni, informatiile despre activitatea lor venind inca de la inceputul anului. Pornind de la aceste informatii, in noaptea de 18 spre 19 aprilie, a fost organizata o actiune la clubul de noapte amintit, ocazie cu care au fost depistati si retinuti capii gruparii infractionale, respectiv D. Viorica de 46 ani, D. Petru de 56 ani si D. Cristian-Valentin, de 25 ani, (mama, tata, fiu). In local au fost gasite doua minore, ambele in varsta de 16 ani, care dansau, fara a avea contracte de munca. Fetele au declarat initial ca au 19 ani, iar mai apoi, la ancheta, au afirmat ca se temeau de proprietarii localului, de aceea au afirmat ca sunt majore. Familia de proxeneti a fost prezentata Tribunalului Timis, pe numele celor trei fiind emise mandate de arestare preventiva pe 29 zile pentru comiterea infractiunilor de trafic de persoane, spalare de bani si constituirea unui grup infractional organizat. Ei risca sa fie condamnati la 20 de ani inchisoare.

Primarul municipiului Bailesti, retinut pentru luare de mita
Procurorii anticoruptie au dispus retinerea, pentru 24 de ore, a primarului municipiului Bailesti, Ioan Negret, acuzat de luare de mita, a anuntat, purtatorul de cuvant al Directiei Nationale Anticoruptie, Livia Saplacan. De asemenea, procurorii anticoruptie de la serviciul teritorial Craiova au inceput urmarirea penala fata de Ioan Negret, precum si fata de inca o persoana din cadrul Primariei Bailesti, acuzata de complicitate, de luare de mita si trafic de influenta.

Batranii de la azilul din Craiova au primit daruri muzicale de Pasti
In preajma Sarbatorilor Pascale, Corala Academica a Filarmonicii Oltenia din Craiova le-a oferit batranilor institutionalizati in cadrul Serviciului Public de Asistenta Medico -Sociala un dar muzical emotionant. Sub bagheta reputatului dirijor Florian George Zamfir, varstnicii de la Azilul de batrani din Craiova au ascultat un repertoriu de12 lucrari celebre din creatia corala romaneasca, dar si piese iubite de melomanii din intreaga lume. "Izolati de societate si parasiti de familii, credem ca este cazul ca institutiile de cultura sa-si aminteasca de cei in varsta acum in preajma Invierii Domnului", a precizat purtatorul de cuvant al Filarmonocii Oltenia, Iulia Negrea. Potrivit conducerii Filarmonicii Oltenia, proiectul initiat de aceasta institutie de cultura se va extinde in perioada urmatoare si pentru copiii institutionalizati din Centrele de plasament din Craiova.

Inspectorul general al Politiei Romane, Dan Valentin Fatuloiu, in vizita la Galati
Inspectorul general al Politiei Romane, chestorul principal de politie Dan Valentin Fatuloiu, a vizitat judetul Galati pentru analiza situatia zonelor afectate de inundatii si modul de implicare a politistilor pentru sprijinirea persoanelor sinistrate. Potrivit declaratiilor purtatorului de cuvant al IJP Galati, inspector principal Cristina Stoian, a fost facuta o evaluare privind necesitatile victimelor inundatiilor si, cu aceasta ocazie, Dan Valentin Fatuloiu a recomandat politistilor ca acum, in prag de sarbatori, sa intinda o mana de ajutor si sa sprijine locuitorii din judetele afectate de inundatii cu alimente si alte mijloace necesare traiului. In a doua parte a vizitei, inspectorul general s-a intalnit cu politisti din cadrul Inspectoratului de Politie al judetului Galati si a discutat problemele cu care acestia se confrunta, fiind prezentate si noile proiecte manageriale ale IGPR privind imbunatatirea activitatilor zilnice ale politistilor. Dan Fatuloiu a promis ca va sprijini o serie de programe menite sa contribuie la mentinerea sigurantei cetatenilor, cele mai importante fiind dotarea posturilor de politie cu autoturisme, monitorizarea traficului rutier pe drumurile publice, supravegherea video a zonelor cu un grad ridicat de criminalitate.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.