La Bursa Romana de Marfuri s-ar putea introduce, incepand cu acest an, tranzactii cu gaze naturale, in baza unui protocol de colaborare cu Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale ANRGN, a declarat Florin Radoi, sef de servi
La Bursa Romana de Marfuri s-ar putea introduce, incepand cu acest an, tranzactii cu gaze naturale, in baza unui protocol de colaborare cu Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale ANRGN, a declarat Florin Radoi, sef de serviciu in cadrul Autoritatii, citat de Mediafax. "Am avut discutii de principiu, saptamanile trecute, cu BRM, si asteptam o adresa oficiala pentru a stabili un protocol de colaborare. Suntem la inceputul negocierilor", a spus Radoi intr-o conferinta de presa. Potrivit acestuia, este necesara infiintarea unei Burse a gazului pentru a creste transparenta pietei. BRM va putea organiza tranzactii spot si pe baza de cotracte bilaterale in baza proiectului ce ar putea fi realizat in acest an. Piata romaneasca a gazelor este liberalizata in proportie de 75% din consumul total. Astfel, trei sferturi din cantitatile consumate anual pot fi cumparate in conditii concurentiale, iar restul la preturile reglementate de ANRGN. Potrivit reprezentantilor industriei de profil, gradul de deschidere a pietei efectiv inregistrat este de 55%. In ceea ce priveste infiintarea unei autoritati de monitorizare a pietei de energie din Romania, o astfel de masura nu este "oportuna" in prezent, dar ar fi fost necesara anterior aderarii Romaniei la UE, a spus Radoi.
BRM a primit recent acceptul Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie pentru inceperea tranzactiilor cu energie electrica, iar primele transferuri vor avea loc la 22 februarie, prin licitatie cu strigare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.