Piata berii a inregistrat anul trecut o crestere de peste 20%, pana la 1,4-1,6 miliarde euro, la pret de retail, si un avans in volum estimat la 15-20%, iar producatorii estimeaza pentru 2007 o incetinire a ritmului de crestere a cantitatilor vandute
Piata berii a inregistrat anul trecut o crestere de peste 20%, pana la 1,4-1,6 miliarde euro, la pret de retail, si un avans in volum estimat la 15-20%, iar producatorii estimeaza pentru 2007 o incetinire a ritmului de crestere a cantitatilor vandute pana la aproximativ 5%. Anul trecut, volumul a fost de peste 16 milioane de hectolitri. Un ritm de crestere similar celui de anul trecut nu este sustenabil in 2007, avand in vedere ca nivelul consumului anual pe cap de locuitor din Romania, de aproape 80 de litri, se apropie de media europeana, conform producatorilor. "Cresterea a fost fenomenala in 2006, de 20% in volum si 25-30% in valoare. La aceasta evolutie au contribuit mai multi factori care, luati separat, sunt greu de cuantificat, cum ar fi Campionatul Mondial de fotbal, vremea, comportamentul consumatorului sau pretul stabil de pe piata", a declarat presedintele Ursus Breweries, Dieter Shulze. Segmentele cu cea mai importanta evolutie au fost anul trecut berea ambalata la PET si la cutie. "Cresterea de 15% in volum vine in principal de la doua tipuri de ambalaj, PET si cutie. Vanzarile prin retail au castigat teren, ponderea lor in totalul volumului de vanzari pe piata berii ajungand la circa 30%, fata de 7-8% in 2005. In consecinta, s-au dezvoltat acele segmente de ambalaj care se regasesc pe rafturi, adica PET-ul si cutia", a afirmat presedintele United Romanian Breweries Bereprod (URBB), Shachar Shaine. Edwin Botterman, directorul general al Brau Union, apreciaza ca sticla este ambalajul preferat al romanilor, dar vanzarile pe acest segment sunt in scadere. Ideea este sustinuta si de presedintele URBB. "Vanzarile de bere ambalata la PET au crescut cu 40% in 2006, pe baza schimbarii obiceiului de consum al romanilor, in timp ce segmentul de bere ambalata la sticla a inregistrat o scadere de circa 15% fata de anul precedent, iar berea la draft a fost si ea in scadere", a spus Shaine. (Mediafax)


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.