Petrolul s-a scumpit, pana in jurul pragului psihologic de 60 dolari/baril, pentru prima data de la inceputul anului, pe seama unor semnale ca Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) ar putea reduce iar oferta zilnica de petrol. Petrolul br
Petrolul s-a scumpit, pana in jurul pragului psihologic de 60 dolari/baril, pentru prima data de la inceputul anului, pe seama unor semnale ca Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) ar putea reduce iar oferta zilnica de petrol. Petrolul brut tranzactionat pe piata americana s-a apreciat cu 19 centi, pana la un pret de 59,90 dolari/baril, dupa ce a atins cotatia maxima inregistrata din 3 ianuarie, iar pe piata londoneza, barilul de petrol Brent s-a scumpit cu noua centi, la 59,12 dolari. "Piata a urcat pe moment din cauza posibilei noi reduceri a productiei zilnice de petrol a OPEC", a spus strategul sef de la compania Mitsui Bussan Futures, Tetsu Emori, citat de Reuters. Exporturile OPEC din ianuarie au scazut cu 200.000 barili pe zi fata de decembrie 2006, potrivit statisticilor companiei de informatii maritime Lloyd's Marine Intelligence Unit. Scaderea exporturilor OPEC arata ca tarile membre incep sa respecte decizia, luata in noiembrie 2006, de scadere a productiei zilnice de petrol cu 1,2 milioane de barili.
Este de asteptat ca exporturile OPEC sa scada si mai mult in februarie, posibil cu 500.000 barili pe zi, potrivit unui raport al firmei de consultanta in domeniul petrolier Oil Movements.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.