Decizia de joi a Radei Supreme de la Kiev de a infiinta in mod formal o localitate pe Insula Serpilor a provocat ieri reactia autoritatilor de la Bucuresti. Romånia si Ucraina se judeca la Curtea Internationala de Justitie, cu sediul la Haga,
Decizia de joi a Radei Supreme de la Kiev de a infiinta in mod formal o localitate pe Insula Serpilor a provocat ieri reactia autoritatilor de la Bucuresti. Romånia si Ucraina se judeca la Curtea Internationala de Justitie, cu sediul la Haga, pentru delimitarea platoului continental. Ucraina vrea sa demonstreze ca Insula Serpilor, teritoriu pe care il controleaza, poate dezvolta viata economica proprie si, prin urmare, poate fi luata in calcul in procesul de delimitare.

Ministerul Afacerilor Externe a precizat ieri ca decizia Radei Supreme de la Kiev, din data de 8 februarie, privind infiintarea „nominala si formala“ a unei localitati pe Insula Serpilor, nu poate avea efecte juridice si nu poate influenta in nici un fel procesul aflat in derulare la Curtea de la Haga.

Joi, Bucurestiul a transmis din nou, prin Ambasada Ucrainei, ca acest demers, ca si orice alte demersuri similare, „care incearca sa acrediteze in mod artificial aparenta unei capacitati de a sustine locuirea umana sau viata economica proprie de catre Insula Serpilor, nu poate avea, conform dreptului international, efecte juridice si nu poate influenta in nici un fel procesul de delimitare a platoului continental si a zonelor economice exclusive ale Romaniei si Ucrainei in Marea Neagra, aflat din 2004 pe rolul Curtii Internationale de Justitie de la Haga“.

O solutie, in 2008
Procesul de la Haga se afla, acum, in plina faza scrisa, argumentele partilor fiind confidentiale. In a doua parte a acestui an va incepe faza orala, iar o sentinta este asteptata in a doua jumatate a anului viitor. De principiu, Romania sustine ca Insula Serpilor este, prin caracteristicile sale naturale, o stanca, in conformitate legislatia internationala.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.