SUA "trebuie sa promoveze o strategie prudenta, echilibrata si realista pentru a contribui la securitatea si stabilitatea bazinului Marii Negre", apreciaza un raport recent al Heritage Foudation. In contextul in care UE si SUA "impartasesc obiectivul
SUA "trebuie sa promoveze o strategie prudenta, echilibrata si realista pentru a contribui la securitatea si stabilitatea bazinului Marii Negre", apreciaza un raport recent al Heritage Foudation. In contextul in care UE si SUA "impartasesc obiectivul comun al garantarii pacii in regiune si incurajarii reformelor democratice si economice, in scopul evitarii situatiei in care regiunea ar ajunge sa fie dominata de catre o singura putere", documentul recomanda Administratiei Bush sa angajeze consultari cu autoritatile de la Bucuresti si Sofia "in vederea atenuarii preocuparilor manifestate de Turcia referitor la faptul ca bazele americane din Romania si Bulgaria ar ameninta pozitia sa dominanta" in bazinul pontic. Raportul Heritage Foundation abordeaza, totodata, si problema energetica, semnatarii acestuia subliniind ca Marea Neagra constituie deja o componenta importanta pentru transportul hidrocarburilor provenind din Orientul Mijlociu si Asia Centrala catre Europa. Raportul Heritage Foundation poate fi gasit integral in versiunea electronica a ZIUA. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.