Aleksandr Ponosov este un profesor si director de scoala de tara, care, desi a piratat Windows, este aparat de doi presedinti: Mihail Gorbaciov si Vladimir Putin, care a considerat acuzatiile ce i se aduc lui Ponosov o "prostie monumentala". Ponosov
Aleksandr Ponosov este un profesor si director de scoala de tara, care, desi a piratat Windows, este aparat de doi presedinti: Mihail Gorbaciov si Vladimir Putin, care a considerat acuzatiile ce i se aduc lui Ponosov o "prostie monumentala". Ponosov a devenit un adevarat erou national, noteaza La Stampa, citat de Rompres. Aleksandr Ponosov castiga circa 170 de euro pe luna si traieste intr-o campie izolata din Urali. Este acuzat ca l-a piratat pe omul cel mai bogat din lume, Bill Gates. Ar fi adus "o dauna deosebit de mare"violand drepturile de autor ale Microsoft. Cu alte cuvinte, a instalat un Windows piratat, iar acum risca 5 ani de inchisoare. In compensatie, Aleksandr Ponosov a devenit rusul momentului. In apararea sa s-au deranjat Gorbaciov si Putin, iar Internetul fierbe de solidaritate cu el. Totul a inceput in septembrie 2005, cand in indepartatul sat Sepici a fost inaugurata in sfarsit noua scoala. Noul director, Aleksandr Ponosov, a reusit sa gaseasca un sponsor si in mijlocul salbaticiei a rasarit o scoala moderna care avea chiar si computere, pe care copiii din Sepici le vasusera doar in filme. Ponosov s-a angajat personal sa predea informatica. Numarul inscrisilor a ajuns la 380, culesi zilnic din cele 15 sate invecinate de un autobuz. Dar aceasta insula fericita era una a "piratilor", asa cum a explicat politia, care, intr-o buna zi, a sechestrat cele 12 PC-uri, acuzandu-l pe director ca a instalat software piratat. Calculul prejudiciului se ridica la 7600 de euro. La nimic nu au folosit justificarile "piratului" ca a primit PC-urile cu programele deja instalate. Desi Microsoft nu s-a bagat, justitia rusa s-a pus deja in miscare. Astfel, in timp ce la Moscova un Windows piratat se vinde la liber cu 5 euro, sarmanul director a ajuns la tribunal, constrans la domiciliu fortat. In apararea lui Ponosov s-a deranjat Vladimir Putin in persoana: "A ameninta pe cineva cu inchisoarea pentru ca a cumparat un computer este o prostie monumentala", a afirmat el. Mihail Gorbaciov, in schimb, i-a scris lui Bill Gates: "Profesorul care si-a consacrat viata educarii copiilor si care are un salariu mic, incomparabil cu cel al angajatilor companiei tale, risca sa faca inchisoarea siberiana. Vinovatia sa este incerta, te rog sa fii marinimos". Bill Gates nu a raspuns, dar Microsoft a replicat dorind o "solutie amiabila", repetand ca este alaturi de Kremlin in lupta impotriva pirateriei. (B.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.