Cea de-a 57-a editie a Festivalului de film de la Berlin si-a deschis, ieri seara, portile. Berlinala a inceput cu filmul francez "La môme", in regia lui Olivier Dahan, despre viata celebrei cantarete Edith Piaf, care concureaza pentru Ursul de Aur

Cea de-a 57-a editie a Festivalului de film de la Berlin si-a deschis, ieri seara, portile. Berlinala a inceput cu filmul francez "La môme", in regia lui Olivier Dahan, despre viata celebrei cantarete Edith Piaf, care concureaza pentru Ursul de Aur alaturi de alte 21 de filme din intreaga lume.
Printre starurile asteptate sa participe la festival se numara Cate Blanchett si David Soderbergh, veniti pentru a prezenta filmul politist "The Good German" a carui actiune are loc in Berlinul anilor '40, cu Clint Eastwood, Isabella Rossellini, Robert de Niro, Sharon Stone, Lauren Bacall si Marianne Faithfull.
Juriul editiei de anul acesta, prezidat de regizorul american Paul Schrader, este format din actorii William Dafoe, Mario Adorf, Hiam Abbass, Gael Garcia Bernal, producatoarea Nansun Shi si editorul Molly Malene Stensgaard.

Lupta pentru Ursul de Aur

In afara de prestigiosul Urs de Aur pentru cel mai bun film, juriul va mai decerna pe 18 februarie si Ursul de Argint pentru cel mai bun regizor si cele mai bune interpretari masculine si feminine, dar si premiul pentru cel mai bun film de debut, creat in 2006.
Printre filmele cele mai asteptate din cadrul unui program foarte axat pe politica, asa cum se intampla frecvent la Berlinala, se numara "Letters from Iwo Jima" in regia lui Clint Eastwood, prezentat in afara competitiei, si "The Good Shepherd", in regia lui de
Robert de Niro, despre infiintarea serviciilor secrete americane. Romania este reprezentata la editia de anul acesta a Berlinalei de lungmetrajul de debut al lui
Catalin Mitulescu, "Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii", in cadrul sectiunii Generation 14plus, si de scurtmetrajul "The Sound of Mountains" de Alexandru Belc, prezentat printre scurtmetrajele pe teme legate de mancare, distractie si film ce vor fi prezentate in programul Eat, Drink, See Movies - Celebrating Culinary Cinema. Totodata, actrita Maria Popistasu este prima participanta din Romania la proiectul "Shooting Stars", derulat de European Film Promotion - o retea de promovare a filmului european - in primul week-end din timpul festivalului.
Maria, care a absolvit in 2002 Universitatea de Teatru si Film, sectia actorie, are deja in palmares roluri in productii precum: Gunpowder, Treason & Plot, Sex Traffic, Crash Test Dummies sau Legaturi bolnavicioase. Printre actorii promovati in trecut de EFP prin proiectul Shooting Stars se numara: Daniel Craig (Jammes Bond, Layer Cake, Enduring Love), Rachel Weisz (The Constant Gardener, About a Boy, Enemy at the gates, Mummy), Heike Makatsch (Almost Heaven, Love Actually, Resident Evil) sau Daniel Bruhl (Good bye Lenin, Educators).


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.