Compania BAE Systems este anchetata in legatura cu afacerile derulate in sase tari, printre care si Romania, a facut public Guvernul de la Londra, citat de BBC.
Oficiul pentru Combaterea Fraudelor Majore (SFO) ancheteaza acuzatiile de corupti

Compania BAE Systems este anchetata in legatura cu afacerile derulate in sase tari, printre care si Romania, a facut public Guvernul de la Londra, citat de BBC.
Oficiul pentru Combaterea Fraudelor Majore (SFO) ancheteaza acuzatiile de coruptie privind contractele pe care BAE Systems le-a incheiat cu Africa de Sud, Tanzania, Romania, Chile, Cehia si Qatar. In decembrie, SFO a renuntat la investigatia care viza contractul pe care compania l-a incheiat cu Arabia Saudita.
Potrivit unor surse ministeriale, compania a negat toate acuzatiile de coruptie.
Procurorul Mike O'Brien a declarat in fata membrilor Parlamentului britanic ca sunt anchetate si presupuse fraude sau acte de coruptie comise in Bosnia-Hertegovina, Nigeria, Zambia, Costa Rica si Egipt.
Insistand ca nicio companie "nu este mai presus de lege", O'Brien a subliniat ca Guvernul de la Londra "va dubla" eforturile pentru combaterea coruptiei.
Declaratiile lui O'Brien intervin la o zi dupa ce Procuratura Generala anunta ca va initia o cercetare externa privind modul in care SFO a gestionat si instrumentat cazurile de frauda.

Mita data oficialilor tanzanieni

Inca din luna noiembrie angajatii companiei internationale BAE Systems sunt cercetati pentru savarsirea unor posibile fapte de coruptie. BAE este anchetata de Oficiul britanic pentru Combaterea Fraudelor si Ministerul Apararii in legatura cu o afacere prin care erau livrate Tanzaniei echipamente pentru controlul traficului aerian.
Potrivit purtatorului de cuvant al companiei, citat de Reuters, investigatia face parte dintr-o ampla ancheta, beneficiind de cooperarea deplina a conducerii BAE.
Desi oficial nu s-au facut precizari legate de aceasta ancheta, editia electronica a cotidianului "The Times" a publicat un articol in care sustine ca BAE este suspectata ca ar fi oferit mita unor functionari guvernamentali tanzanieni pentru contractul privind vanzarea in aceasta tara a unui sistem de control al traficului aerian in valoare de 28 de milioane de lire sterline (53,64 de milioane de dolari).
Cotidianul il mentioneaza drept sursa a informatiilor pe deputatul liberal-democrat Norman Lamb, potrivit caruia "afacerea a obtinut aprobarea primului-ministru, dat fiind angajamentul acestuia fata de Africa". "Este o usurare ca acum putem afla adevarul despre modul in care s-a derulat acest export", a spus Lamb intr-un interviu acordat cotidianului The Times.
Un alt cotidian nota ca locuinta si birourile lui John Bredenkamp, agentul BAE pentru Africa de Sud, au fost perchezitionate de Oficiul pentru Fraude Grave (SFO).
Ancheta viza contractul de vanzare catre Africa de Sud a unor avioane de tip Hawk in valoare de 1,6 miliarde de lire sterline (circa 2,4 miliarde de euro), parafat in 2001 si sustinut de Guvern.

Fregatele pentru Marina Militara Romana

In cadrul aceluiasi dosar au fost investigate comisioanele platite de BAE unor demnitari din Arabia Saudita, fostului presedinte din Chile, generalul Pinochet, si altora.
La inceputul acestui an, a fost demarata o ancheta in cazul unui presupus comision in valoare de sapte milioane de lire sterline, platit prin intermediul unui agent, pentru a parafa vanzarea catre Romania a doua fregate la mana a doua. Informatia a fost facuta publica tot de cotidianul The Guardian, potrivit caruia "Romania a platit pentru fregatele britanice de trei ori mai mult decat era necesar".
Desi, pentru modernizarea navelor, compania britanica a primit 116 milioane de lire sterline din partea Romaniei, agentia specializata a Ministerului britanic al Apararii afirma ca echiparea completa a navelor ne-ar putea costa pana la 250 de milioane de lire sterline.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.