Scandalurile de coruptie in care este implicat Siemens au determinat compania sa-si schimbe strategia. Grupul german a decis sa renunte la operatiunile din statele unde mita este o practica uzuala si sa restranga utilizarea contractelor de consultant

Scandalurile de coruptie in care este implicat Siemens au determinat compania sa-si schimbe strategia. Grupul german a decis sa renunte la operatiunile din statele unde mita este o practica uzuala si sa restranga utilizarea contractelor de consultanta, noteaza Financial Times, citat de Mediafax.
Siemens, care ancheteaza, in paralel cu procurorii germani, disparitia unor sume de ordinul sutelor de milioane de euro din conturile companiei, va prefera o abordare prudenta, in locul asumarii unor riscuri, informeaza cotidianul britanic, citand surse din conducerea grupului.
Compania, care opereaza in 190 de state, nu a luat inca o decizie referitoare la tarile unde isi va incheia activitatile.
In ceea ce priveste contractele de consultanta, acestea vor fi interzise, cu exceptia cazului in care acordul este semnat de doi manageri seniori ai diviziilor implicate si de catre un reprezentant al biroului pentru conformitate din cadrul grupului.

420 de milioane de euro, fara explicatie legala

In acelasi timp, Siemens ancheteaza si realizarea unor plati suspecte pentru servicii de consultanta, in ultimii sapte ani, in valoare de 420 milioane de euro, si a implementat o serie de masuri pentru imbunatatirea procedurilor interne.
Grupul, care este obiectul unor anchete in Germania, Italia, Liechtenstein, Elvetia si Statele Unite, a recunoscut existenta a 420 de milioane de euro reprezentand sume al caror scop nu poate fi explicat in totalitate in mod legal, spune AFP.

200 de milioane de euro, disparute

Procurorii din München realizeaza o investigatie asupra disparitiei a circa 200 milioane de euro din conturile companiei. De asemenea, grupul german suspecteaza ca sumele au fost transferate in conturi din strainatate si utilizate pentru mita, in vederea obtinerii unor contracte in domeniul echipamentelor pentru telecomunicatii.
Conform purtatorului de cuvant al Tribunalului din Darmstadt, la data de 13 mai va demara procesul impotriva a doi fosti responsabili ai diviziei Siemens Power Generation, specializata in constructia de echipamente pentru centrale electrice.
Cei doi responsabili ai Siemens sunt banuiti ca intre 1999 si 2002 au dat aproximativ sase milioane de euro drept mita pentru doi directori ai grupului italian de electricitate Enel, pentru obtinerea unor contracte importante. Cei doi angajati risca pana la zece ani de inchisoare si cel putin o amenda consistenta.
Acest scandal se invarte in jurul unor acuzatii privind plati efectuate in trecut pentru mituirea unor oficiali sau pentru prestatii fictive, a mentionat AFP.
Cazul se refera la sumele pentru oficialii regimului lui Saddam Hussein pentru a participa la programul "Petrol contra hrana", bani considerati mita.
Concernul german Siemens, unul dintre cei mai mari jucatori pe segmentul industrial la nivel global, a obtinut la sfarsitul anului fiscal 2006, cu inchidere pe 30 septembrie 2006, o cifra de afaceri pe Romania de 290,3 milioane de euro, in crestere cu 21% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Cresterea obtinuta din toate activitatile pe care Siemens le deruleaza in tara a depasit in 2006 cresterea globala a grupului, care a fost de 16%.
Siemens SRL, filiala locala a Siemens AG Austria, care activeaza pe piata autohtona ca un centru de coordonare pentru toate activitatile pe care concernul german le deruleaza, a obtinut in perioada de timp analizata o cifra de afaceri de 205,7 milioane de euro, in crestere cu 19% in comparatie cu aceeasi perioada a anului precedent.
Siemens are in Romania aproximativ 3.100 de angajati, pentru anul viitor fiind preconizate angajari masive in unitatea de productie Siemens VDO de la Timisoara si in Centrele de cercetare de la Iasi si Cluj-Napoca.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.