Situatia din Irak "este grava si se deterioreaza", avertiza, la inceputul lunii decembrie, Grupul de Studiu pentru Irak, prezidat de fostul secretar de Stat, James Baker, si de fostul congresmen democrat, Lee Hamilton, apreciind "ca nu exista o cale
Situatia din Irak "este grava si se deterioreaza", avertiza, la inceputul lunii decembrie, Grupul de Studiu pentru Irak, prezidat de fostul secretar de Stat, James Baker, si de fostul congresmen democrat, Lee Hamilton, apreciind "ca nu exista o cale care sa garanteze succesul" operatiunilor aliate in zona. Raportul Baker-Hamilton recomanda SUA "sa lanseze imediat o noua ofensiva diplomatica in vederea obtinerii unui consens international cu privire la stabilitatea Irakului si a intregii regiuni", cu cooptarea Siriei si Iranului. "Avand in vedere capacitatea Iranului si a Siriei de a influenta evenimentele din Irak, precum si interesul acestora de a evita haosul in Irak, SUA ar trebui sa incerce o implicare constructiva a acestora", considerau autorii evaluarii, precizand, totodata, ca Washingtonul "nu isi poate atinge obiectivele in Orientul Mijlociu decat in situatia in care va aborda in mod direct conflictul arabo-israelian si problema instabilitatii regiunii". Eforturile diplomatice trebuie dublate de eforturi pe plan intern, adaugau semnatarii Raportului Baker-Hamilton, apreciind ca autoritatile de la Bagdad "ar trebui sa accelereze procesul de asumare a responsabilitatii pentru securitatea irakiana", astfel incat SUA sa poata incepe repatrierea trupelor combatante in prima parte a anului 2008. Washingtonul "nu trebuie sa isi asume, pe termen nelimitat, angajamentul de a mentine un numar mare de efective desfasurate in Irak", mai notau autorii Raportului. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.