Astazi se intalneste C.A. al BNR unde urmeaza sa fie discutata politica monetara a bancii centrale pentru urmatoarea perioada. Bancherii asteapta acum decizia BNR privind dobanda de politica monetara, care se situeaza de mai bine de o jumatate de an
Astazi se intalneste C.A. al BNR unde urmeaza sa fie discutata politica monetara a bancii centrale pentru urmatoarea perioada. Bancherii asteapta acum decizia BNR privind dobanda de politica monetara, care se situeaza de mai bine de o jumatate de an la 8,75%.
La precedenta intalnire, tonul comunicatului de presa a fost unul retinut, care arata ca banca centrala se teme inca de efectele inflationiste. Cum pana acum nu am avut parte de o iarna foarte grea, este posibil ca inflatia sa se fi situat luna trecuta in parametrii doriti de BNR. Insa o reducere a dobanzii nu este anticipata de piata pentru aceasta luna, ci pentru martie, cand ea ar putea scadea la 8,50 sau poate, 8,25%.
Oricum piata pare pregatita pentru o astfel de masura, avand in vedere ca din noiembrie trecut BNR nu mai sterilizeaza excedentul de lei din piata decat intr-o masura foarte redusa.
La randul sau, Ministerul de Finante a capacitat piata pentru dobanzi mai mici, plasand luna trecuta titluri de stat cu scadenta la sase luni cu o dobanda medie de 5,64%.
Saptamana trecuta a urmat prima licitatie de obligatiuni cu scadenta la trei ani, dupa o intrerupere de aproape un an si jumatate de la precedenta emisiune cu o astfel de scadenta, cand titlurile au fost vandute la o dobanda de 6,47%/an. Valoarea emisiunii a fost de un miliard de lei, iar ea a fost adjudecata in totalitate, la un randament mediu de 6,61%/an, nivelul total al ofertelor fiind de 2 miliarde lei. Dobanda maxima pe care Trezoreria a acceptat sa o plateasca a fost de 7%/an, nivel la care s-au adjudecat 53% din titluri.
Urmatoarea licitatie urmeaza sa se desfasoare pe 12 februarie, pentru certificate de trezorerie cu discount, in valoare de 100 milioane de lei. Ministerul Finantelor a anuntat, pentru primul trimestru al acestui an, un volum indicativ al emisiunilor de certificate de trezorerie si obligatiuni de stat de tip benchmark in valoare de 5,7 miliarde de lei. Urmatoarele licitatii de titluri de stat urmeaza sa aiba loc la 1 martie si 12 martie.
In ceea ce priveste piata monetara, de la finele lunii trecute se observa un trend ascendent al dobanzilor overnight. Daca in ianuarie ele coborasera la un moment dat aproape de 0%, ieri ele au urcat la 7,30 - 8,40%, urmare a faptului ca bancile mai mici trebuie sa isi constituie rezervele minime obligatorii.
Conform BNR, economiile populatiei, atat in lei, cat si in valuta, au depasit echivalentul a 37 miliarde de lei, la sfarsitul anului trecut. Astfel, economiile in moneda nationala au ajuns la 21,2 miliarde de lei, in crestere cu 24,8% fata de anul anterior, cele in valuta urcand cu 31%.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.