Grupul elvetian Hoffmann La Roche, cel mai important jucator mondial din industria farmaceutica, pe segmentul medicamentelor oncologice, a inregistrat, in anul recent incheiat, o crestere importanta din punct de vedere financiar, in special datorita

Grupul elvetian Hoffmann La Roche, cel mai important jucator mondial din industria farmaceutica, pe segmentul medicamentelor oncologice, a inregistrat, in anul recent incheiat, o crestere importanta din punct de vedere financiar, in special datorita Diviziei Farmaceutice.
Vanzarile companiei au consemnat o crestere de 17 procente (in moneda locala), la 42 de miliarde de franci elvetieni, Divizia Farmaceutica fiind responsabila cu 79% din totalul vanzarilor grupului. Raportata la evolutia pietei, evolutia vanzarilor Diviziei Farmaceutice a Roche a fost de 3,5 ori mai rapida, potrivit raportului financiar al companiei.
Vanzarile Hoffmann la Roche au fost accelerate de cererea foarte mare existenta pentru produsele oncologice, cum ar fi Herceptin, Avastin sau a medicamentului Tamiflu, folosit in tratamentul impotriva virusului H5N1, responsabil de aparitia gripei aviare.
"Profitul operational al grupului elvetian, inainte de aparitia unor elemente exceptionale, s-a majorat cu o patrime, ajungand la valoarea de 12 miliarde de franci elvetieni. In ultimii cinci ani, profitul operational al companiei s-a triplat", a declarat Franz B. Humer, presedinte si CEO al Roche.
"Cu un portofoliu important de produse inovatoare si activitate intensa de cercetare si dezvoltare, suntem pregatiti sa crestem in continuare intr-un ritm mult superior pietei", a mai spus Franz Humer.

Profit net de 9,2 miliarde de franci

In 2006, grupul a consemnat un profit net de 9,2 miliarde de franci elvetieni (dupa plata unor taxe de aproximativ 3,4 miliarde de franci elvetieni), de trei ori mai mare decat profitul net inregistrat in 2005.
Datorita rezultatelor financiare pozitive, Consiliul Director al Roche va propune, in cadrul Adunarii Generale anuale din luna martie, acordarea de dividende de 3,40 de franci/titlu, cu 36% mai mult decat in 2005. Daca va primi acceptul actionarilor, aceasta decizie va insemna ca Roche va plati dividende in valoare totala de trei miliarde de franci elvetieni, fata de suma de doua miliarde de dolari din 2005.

Unitatea Farmaceutica, vedeta anului 2006

Divizia Farmaceutica a grupului elvetian a fost motorul de crestere al Roche, profitul operational al acestei unitati a depasit in 2006 pragul de zece miliarde de franci elvetieni, pentru prima oara in istorie.
Marja profitului operational s-a apreciat cu 4,1%, la 31,7%. Cresterea marjei s-a datorat, in principal, cresterii productivitatii companiei elvetiene, dar si nivelului de crestere a celor mai vandute 20 de medicamente ale Roche, care s-au vandut, in medie, cu 30 de procente mai bine.
Totodata, evolutia Diviziei de Diagnosticare a Roche a parut sa dezamageasca in 2006, marja profitului operational depreciindu-se cu 5,2 procente. Per total, declinul acestei unitati a Roche a fost amortizat de Unitatea Farmaceutica a grupului elvetian.
Marja profitului operational al Diviziei de Diagnosticare a fost de 16,3%, peste media industriei.

Bataie pe Europa Centrala si de Est

William M. Burns, CEO al Diviziei Farmaceutice a Roche, a declarat ca ultimii ani au fost foarte buni pentru activitatea Roche din zona Europei Centrale si de Est, ultimii cinci ani aducand o crestere de 20 de procente a activitatilor grupului elvetian in aceasta regiune.
In aceasta arie geografica, Roche a investit peste 1,5 miliarde de franci elvetieni si isi va indrepta atentia si in viitor la concentrarea activitatilor in aceasta zona, aflata in plin proces de dezvoltare, dar si asupra altor tari cu potential enorm, cum ar fi Rusia si China.
Potrivit datelor firmei de cercetare de piata Cegedim, aferente trimestrului al treilea din 2006, pe primul loc in topul companiilor farmaceutice din Romania se aflau britanicii de la GlaxoSmithKline, cu vanzari ce totalizeaza 107,3 milioane de lei si cu o cota de piata de 8,3%. Pe locul secund se aflau elvetienii de la Hoffman La Roche, care au consemnat vanzari de 102,7 de milioane de lei, cu o cota de piata de 6,9%. Pe pozitia a treia se pozitioneaza Sanofi-Aventis, care au vandut, in trimestrul al III-lea, produse de 85,6 milioane de lei, cu o cota de piata de 6,3%.
Compania este prezenta in Romania de peste zece ani, prin reprezentanta Roche Romania, si activeaza in arii terapeutice precum oncologia, tratamentul anemiei, obezitatii si transplant.

Investitiile in R&D

In anul recent incheiat, Roche s-a axat pe investitii masive in "research and development", elvetienii alocand acestui segment fonduri de 6.480 de milioane de franci elvetieni. In ceea ce priveste ponderea cheltuielilor pentru R&D in Divizia Farmaceutica, aceasta a fost de 18 procente din totalul vanzarilor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.