Comisia Europeana a informat Ministerul Integrarii Europene (MIE) ca Programul Operational ESPON, in valoare de 45 milioane euro, este admisibil, urmand ca in cel mai scurt timp sa fie adoptat de catre Comisia Europeana a Programului Operational. Pro
Comisia Europeana a informat Ministerul Integrarii Europene (MIE) ca Programul Operational ESPON, in valoare de 45 milioane euro, este admisibil, urmand ca in cel mai scurt timp sa fie adoptat de catre Comisia Europeana a Programului Operational. Proiectul ar putea fi realizat in termen de patru luni, a informat ieri MIE intr-un comunicat.
Programul Operational ESPON a fost primul program aprobat de toate cele 27 state membre participante si transmis oficial catre Comisia Europeana, in 17 ianuarie 2007.
Potrivit comunicatului, acest program va finanta activitati de cooperare in domeniul cercetarii privind dezvoltarea si coeziunea teritoriala, realizate in cadrul unei retele europene de observare. Suma alocata corespunde perioadei 2007-2013 si va fi repartizata tuturor statelor Uniunii Europene.
Conform reglementarilor, Comisia Europeana a declarat data de 1 ianuarie 2007 ca data de incepere a eligibilitatii cheltuielilor pentru proiectele ce se vor finanta din acest program, ceea ce se poate realiza in cel mult patru luni dupa acest moment.
Programul este sub gestiunea Ministerului de Interne si Amenajarea Teritoriului din Luxemburg care indeplineste rolul de Autoritate de Management. Strategia programului urmareste sa creasca si sa imbunatateasca volumul de informatii, date si indicatori privind impactul politicilor sectoriale asupra dezvoltarii teritoriului, care sa fie puse la dispozitia factorilor de decizie si practicienilor din politica regionala.
Prioritatile si activitatile finantate prin program vizeaza cercetarea aplicata in domeniul dezvoltarii teritoriale, competitivitatii si coeziunii, realizarea de analize concentrate pe teme formulate de utilizatorii/beneficiarii studiilor, cresterea gradului de constientizare si de implicare a factorilor de decizie.
Pentru perioada de programare 2007-2013, Romania elaboreaza 7 Programe Operationale in cadrul Obiectivului "Convergenta" si colaboreaza cu tarile vecine si alte state membre UE la elaborarea altor 7 Programe Operationale sub Obiectivul "Cooperare teritoriala europeana".
Institutia desemnata ca autoritate de management pentru Programul "Cresterea competitivitatii economice" este Ministerul Economiei si Comertului, organismele intermediare fiind Agentia Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie, Ministerul Educatiei si Cercetarii - Departamentul de Cercetare, Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Ministerul Economiei si Comertului - Departamentul Energie, Autoritatea Nationala de Turism, iar finantarea realizata prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionala (FEDR).
Autoritatea de Management pentru programul sectorial de transport este Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, iar finantarea fiind realizata prin FEDR si FC.
Beneficiind de aceeasi finantare, Programul sectorial de mediu are desemnata drept autoritate de management Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor, in timp ce Programul Regional, manageriat prin Ministerul Integrarii Europene, are ca organisme Intermediare Agentiile de Dezvoltare Regionala si este finantat FEDR.
Autoritatile de management pentru celelalte trei programe, Dezvoltarea resurselor umane, a capacitatii administrative si Asistenta tehnica, sunt Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, Ministerul Administratiei si Internelor si Ministerul Finantelor Publice.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.