In timp ce Romania si Bulgaria au restrictii pe piata de munca a UE, Comisia Europeana incurajeaza aducerea de muncitori imigranti legal din Africa. Restrictiile temporare impuse romanilor si bulgarilor nu sunt o noutate. Au fost impuse si celor 10 s
In timp ce Romania si Bulgaria au restrictii pe piata de munca a UE, Comisia Europeana incurajeaza aducerea de muncitori imigranti legal din Africa. Restrictiile temporare impuse romanilor si bulgarilor nu sunt o noutate. Au fost impuse si celor 10 state care au aderat in 2004 si au fost explicate ca fiind o masura de prevenire a numarului mare de muncitori care ar invada statele mai vechi ale Uniunii. Argumentul cade insa in conditiile in care comisarul pentru justitie si securitate, Franco Frattini, afirma ca in UE este nevoie de o crestere a numarului de muncitori imigranti. Potrivit site-ului euobserver.com, saptamana trecuta, Frattini a prezentat Comisiei pentru drepturile civile, justitie si afaceri interne din Parlamentul European, un plan privind angajarea guvernelor nationale in stabilirea unei cote maxime de muncitori africani care sa vina sa lucreze in Europa. In acest mod, argumenteaza Frattini, ar fi acoperita lipsa de mana de lucru cu care se confrunta Uniunea. "Voi cere Consiliului de Ministri sa stabileasca niste cote, apoi Comisia Europeana va negocia intelegerile cu tara de origine", a spus Frattini, citat de euobserver.com. Comisarul a subliniat ca agricultura, turismul si relatiile publice sunt principalele sectoare in care UE se confrunta cu lipsa de personal. Si a accentuat faptul ca planul sau prevede ca vor fi contracte sezoniere, iar muncitorii africani se vor intoarce acasa imediat dupa ce sezonul de munca s-a incheiat. Declaratia vine in contextul in care in aceasta luna, in Mali, s-a deschis primul centru care isi propune sa identifice dorinta africanilor de a lucra in Europa. Iar Consiliul se reuneste la nivelul ministrilor de Interne pe 15 si 16 februarie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.