Bursa Romana de Marfuri a primit avizul Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei pentru inceperea tranzactiilor cu energie electrica si mai are nevoie doar de obtinerea licentei pentru a intermedia vanzarea de electricitate.
Bursa Romana de Marfuri a primit avizul Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei pentru inceperea tranzactiilor cu energie electrica si mai are nevoie doar de obtinerea licentei pentru a intermedia vanzarea de electricitate.
"Acceptul de la ANRE este permisul pentru tranzactiile cu energie. Licentierea din partea autoritatii de reglementare nu am primit-o inca, insa aceasta se da pe legea noua, care nu a intrat inca in vigoare", a declarat Mircea Filipoiu, presedintele BRM, agentiei Mediafax.
Noua lege a energiei electrice va intra in vigoare la 23 februarie. Nicolae Opris, presedintele Autoritatii, a spus ca BRM nu are licenta de la autoritatea de reglementare, insa o va primi daca o va cere si daca indeplineste conditiile. BRM pregateste documentatia necesara obtinerii licentei pentru a fi transmisa la ANRE, care are obligatia de a analiza si a da un punct de vedere in maximum 30 zile. Totodata, BRM este pregatita ca, din ziua acreditarii, sa lanseze in mod oficial tranzactiile pe piata energiei pe baza unor regulamente si proceduri bursiere care vor fi aprobate de ANRE, la care vor fi aduse eventuale completari solicitate de Autoritate.
Reprezentantii BRM au criticat, in urma cu doua saptamani, activitatea operatorului pietei de energie electrica OPCOM, afirmand ca tranzactiile realizate pe una dintre platformele administrate de acesta sunt lipsite de transparenta si au anuntat ca intentioneaza sa ofere producatorilor si furnizorilor de energie posibilitatea de a efectua tranzactii pe o platforma proprie. De asemenea, ministrul Economiei si Comertului, Varujan Vosganian, a afirmat ca nu are nimic impotriva ca BRM sa tranzactioneze "pentru o vreme" energie, daca va primi avizul ANRE. El a apreciat ca OPCOM, singura piata autorizata sa intermedieze tranzactii cu energie electrica, a avut pana acum "o functionare rigida".
In replica, oficialii OPCOM au respins afirmatiile, sustinand ca acestea sunt motivate de dorinta BRM de a obtine exclusivitatea tranzactiilor de electricitate.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.