Furnizorii de electricitate i-au comunicat ministrului Economiei, Varujan Vosganian, ca nu sunt de acord cu publicarea contractelor de intermediere, motivand ca ar fi "o practica neuzuala intr-o economie de piata functionala", informeaza un comunicat
Furnizorii de electricitate i-au comunicat ministrului Economiei, Varujan Vosganian, ca nu sunt de acord cu publicarea contractelor de intermediere, motivand ca ar fi "o practica neuzuala intr-o economie de piata functionala", informeaza un comunicat al MEC. "In cadrul discutiilor, marea majoritate a furnizorilor a declarat ca nu este de acord cu publicarea acestor contracte (de intermediere, n. red.), considerandu-se o practica neuzuala intr-o economie de piata functionala", mentioneaza comunicatul Ministerului Economiei si Comertului. Potrivit acestuia, temele principale ale discutiei dintre furnizori si ministrul Economiei au vizat transparentizarea pietei electricitatii si finalizarea procesului de liberalizare a pietei de energie, obiectiv inclus si in Strategia energetica a Romaniei. Vosganian le-a solicitat participantilor la intalnirea de vineri sa isi delege un reprezentant in Comisia de elaborare a strategiei energetice. Ministrul Economiei s-a intalnit vineri cu reprezentantii furnizorilor privati de pe piata de energie, din partea acestora participand responsabili ai ALRO Slatina, Energy Holding, EGL Romania, Elcomex Bucuresti, Pet Prod, E.ON, Enol, Grivco, Buzzman, Euro-P.E.C., Luxten, EGL, CEZ si ENEL. Foarte putini furnizori de energie si-au dat acordul de principiu pentru publicarea contractelor de intermediere, in conditiile in care exista mii de contracte, declara, la inceputul acestei saptamani, ministrul Economiei si Comertului, Varujan Vosganian.
El anunta ca la finele acestei saptamani va avea o intalnire cu principalii furnizori de energie pentru a-i convinge sa fie de acord cu publicarea contractelor de intermediere. Vosganian compara Ministerul Economiei si Comertului (MEC) cu Registrul Comertului, spunand ca daca Registrul Comertului se obliga sa ofere informatii despre actionariatul firmelor, asa spera sa ajunga si MEC in privinta furnizarii informatiilor din contracte. Ministerul Economiei si-a exprimat intentia de a le cere furnizorilor de energie electrica sa fie de acord cu publicarea contractelor de intermediere, motivand ca acest lucru "le va spori prestigiul". Oficialul MEC motiva luarea acestei decizii, spunand ca ministrul Justitiei, Monica Macovei, i-a comunicat ca niciun contract de intermediere nu poate fi publicat fara acordul ambelor parti. Potrivit lui Vosganian, pozitia lui Macovei este justa deoarece toate contractele de intermediere au clauze de confidentialitate.
Reprezentantii a trei mari producatori de energie (complexurile energetice Turceni si Rovinari si Nuclearelectrica) au declarat ca mai multi furnizori i-au amenintat cu procese si cu obligarea platii unor daune imense daca vor face publice contractele de intermediere.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.