Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei doreste eliminarea numerelor locale pentru telefonia fixa si utilizarea exclusiva a numerelor nationale formate din 10 cifre, potrivit unui comunicat al institutiei, remis
Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei doreste eliminarea numerelor locale pentru telefonia fixa si utilizarea exclusiva a numerelor nationale formate din 10 cifre, potrivit unui comunicat al institutiei, remis NewsIn.
ANRCTI a dat startul perioadei de consultare publica pentru trei proiecte de decizii care vor modifica modul in care sunt administrate resursele de numerotatie in Romania.
Principalele modificari: inchiderea Planului national de numerotatie, procedura de emitere a licentelor de utilizare a resurselor de numerotatie si impunerea unor tarife de utilizare a acestora.
Potrivit proiectului Deciziei privind Planul national de numerotatie, abonatii furnizorilor de servicii de telefonie fixa sa poata fi apelati doar prin formarea numarului national format din 10 cifre (prefix national +indicativ de arie geografica + numar local), pentru toate apelurile inter si intrajudetene.
In momentul de fata, abonatii furnizorilor alternativi pot fi apelati doar daca se formeaza numarul national de 10 cifre, in timp ce in cazul unui apel local, abonatii Romtelecom sunt apelati in retea prin formarea numarului local de 6 cifre in tara, respectiv de 7 cifre in Bucuresti.
Acest lucru ar putea influenta alegerea furnizorului de servicii de telefonie fixa, potrivit reprezentantilor autoritatii de reglementare.
"Obiectivul pe care il urmarim este sa uniformizam modul de formare a numerelor de telefon din domeniile alocate telefoniei fixe, astfel incat sa fie respectat principiul nediscriminarii in alocarea resurselor de numerotatie. Inchiderea Planului national de numerotatie presupune utilizarea exclusiva a numerelor nationale si eliminarea numerelor locale", a declarat Dan Georgescu, presedintele ANRCTI.
Tranzitia la noul mod de formare a numerelor de telefon se va face in doua etape. Astfel, in perioada 2 februarie - 1 iunie 2008 vor putea fi apelate numerele atat in formatul actual, cat si in noul format, iar abonatii vor fi informati cu privire la modificarea modului de formare a numerelor. In perioada 2 iunie - 1 septembrie 2008, la fiecare apel catre un numar in format local, abonatii vor fi informati, prin intermediul unui mesaj vocal, cu privire la noul format al numarului, dar apelul nu va mai fi rulat catre destinatie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.