30 de persoane fara vedere pot zari din nou lumina zilei dupa ce li s-a implantat un fel de ""ochi artificial"". Crearea vederii artificiale reprezinta un pas important in lupta contra orbirii. Performanta apartine unei echipe de cercetatori

30 de persoane fara vedere pot zari din nou lumina zilei dupa ce li s-a implantat
un fel de ""ochi artificial"".

Crearea vederii artificiale reprezinta un pas important in lupta contra orbirii. Performanta apartine unei echipe de cercetatori din SUA, care au implantat cipuri capabile sa redea vederea in cazul a 30 de pacienti cu retinita pigmentara. In scopul perfectionarii acestei tehnici, ei au realizat implanturi de ""ochi artificiali"" si la pisici. Pentru ca structura ochiului pisicii este asemanatoare cu cea a omului, cipurile au fost implantate unor pisici care sufereau tot de retinita pigmentara.

GENETICA. Aceasta boala genetica duce in timp la distrugerea lenta a retinei si la pierderea vederii. Este o afectiune incurabila, care afecteaza unul din 3.500 de oameni. Retinita ataca celulele fotoreceptoare ale ochiului. Cipurile de doi milimetri latime, create de compania Optobionics din Naperville (Illinois), se implanteaza in spatele ochiului. Fiecare cip are la suprafata 5.000 de microfotodiode care recepteaza lumina si trimit impulsuri electrice prin nervul optic catre creier. ""Dispozitivul bionic este plasat in locul celulelor fotoreceptoare, preluand rolul acestora"", explica dr. Kristina Narfstrom, unul dintre medicii care au realizat astfel de implanturi. Cipurile ajuta nu numai la intarzierea bolii, ci si la regenerarea celulelor datorita impulsurilor electrice create in jurul implantului. Dispozitivele reprezinta o raza de speranta pentru cei amenintati de orbire. Pe langa terapia genetica, considerata o varianta eficienta in combaterea maladiilor ereditare oftalmologice, cercetatorii experimenteaza si celulele stem pentru a reface celulele fotoreceptoare. Dar cercetarile sunt de durata si va trece mult timp pana cand una dintre aceste metode va fi practicata in mod curent de medici.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.