Ordinul ANSVSA, care interzice taranilor sa mai vanda produse de origine animala in afara judetului de resedinta, ar putea fi abrogat, sustin oficialii din Ministerul Agriculturii. Acestia au dat o explicatie hilara pentru zelul cu care Autoritatea
Ordinul ANSVSA, care interzice taranilor sa mai vanda produse de origine animala in afara judetului de resedinta, ar putea fi abrogat, sustin oficialii din Ministerul Agriculturii. Acestia au dat o explicatie hilara pentru zelul cu care Autoritatea Veterinara a maturat taranii din piete: notiunea de „piata locala“ a fost gresit tradusa, intrucat aceasta ar putea fi sinonima cu „piata nationala“.

Drept care ministrul Dan Motreanu a numit o comisie care analizeaza in prezent semnatica acestor termeni. Cand se va trage o concluzie, ar putea fi abrogate si ordinele sefului ANSVSA Marian Avram cu privire la vanzarea in piete si la interzicerea transhumantei. Opozitia nu a ratat momentul de a ridiculiza activitatea sefului ANSVSA si i-a cerut primului-ministru sa-l demita pe Marian Avram.

Conducerea Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a fost criticata, ieri, atåt de oficialii din cadrul Ministerului Agriculturii, cåt si de fostul ministru de resort Ilie Sårbu. Principalul motiv il constituie ordinul pr esedintelui ANSVSA, Marian Avram, care le-a interzis taranilor sa-si mai vånda produsele alimentare in afara judetelor de provenienta. Acelasi Avram le-a interzis ciobanilor sa mai practice transhumanta, obicei stravechi sustinut chiar si de Comisia Europeana. In urma scandalului creat, si membrii PSD ii cer premierului Tariceanu, sub a carui tutela directa se afla Autoritatea Veterinara, sa-l demita pe presedintele ANSVSA.

Ieri, ministrul agriculturii, Dan Motreanu, a dispus analiza ordinului emis de ANSVSA prin care taranii au voie sa vanda produse primare doar pe raza localitatii de resedinta, motivandu-se in mod stupid ca ar exista o interpretare eronata a notiunii de „local“. Potrivit secretarului general al Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale ( MAPDR), Sorin Chelmu, citat de NewsIn, exista posibilitatea ca „piata locala“ sa fie sinonima cu „piata nationala“. In cazul in care s-a tradus gresit termenul de „local”, ordinul ANSVSA va fi abrogat, iar taranii vor putea sa vanda pe teritoriul intregii tari, a anticipat Chelmu. Initial, masura de interzicere a vanzarii produselor primare in intreaga tara trebuia sa intre in vigoare din 18 ianuarie 2006, dar, in urma scandalului national creat de ordinul ANSVSA, ministrul agriculturii i-a cerut lui Marian Avram sa dea o derogare de la lege pentru sase luni, timp in care taranii mai au voie sa vanda fara restrictii.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.