Presedintele Dacia Group, Francoise Fourmont (foto), a declarat ieri ca reducerea sau eliminarea taxei auto ar putea avea ca efect o scadere cu 50% a vanzarilor Dacia in Romania si, in consecinta, disponibilizarea a 35.000 de angajati.
G
Presedintele Dacia Group, Francoise Fourmont (foto), a declarat ieri ca reducerea sau eliminarea taxei auto ar putea avea ca efect o scadere cu 50% a vanzarilor Dacia in Romania si, in consecinta, disponibilizarea a 35.000 de angajati.
Grupul francez Renault ar putea sa renunte la o serie de investitii programate pentru piata romaneasca, daca vanzarile Automobile Dacia in Romania se vor reduce la jumatate, ca efect al reducerii la jumatate a taxei de prima inmatriculare, potrivit reprezentantilor uzinei de la Pitesti. "Am estimat pentru 2007 vanzari de peste 200.000 de masini, dintre care mai mult de jumatate pe piata romaneasca. Daca taxa de prima inmatriculare ar scadea la jumatate, prognozam ca vanzarile in Romania vor ajunge la circa 50.000 de unitati in acest an, ceea ce va avea consecinte asupra furnizorilor de subansamble si ar putea conduce la renuntarea la cel de-al treilea schimb de lucru la Automobile Dacia", a declarat Francois Fourmont intr-o conferinta de presa, potrivit Mediafax. "In momentul de fata, reteaua de productie, distributie si furnizare Dacia angreneaza aproximativ 100.000 de persoane, iar reducerea taxei ar insemna disponibilizarea a peste 35.000 dintre acestia", a spus Fourmont, citat de Rompres. Presedintele Dacia a adaugat ca se teme ca in Romania se va repeta situatia din Polonia, unde, in doi ani dupa aderare, au intrat 2,5 milioane masini, dintre care peste 1,8 milioane erau mai vechi de 10 ani, piata autoturismelor noi scazand cu 30%. Fourmont a subliniat ca responsabilitatea este a Guvernului Romaniei si a lansat un mesaj catre ministrul Mediului si Gospodaririi Apelor, Sulfina Barbu si ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, in care anunta ca Dacia este dispusa sa colaboreze cu Executivul pentru a clarifica situatia. In urma cu trei saptamani, Vladescu afirma ca, desi prin aceasta taxa nu s-a urmarit favorizarea productiei interne, argumentele impotriva unei astfel de optiuni afecteaza interesul national. "Romania are nevoie de o industrie auto, asa cum toate tarile europene au nevoie de o astfel de industrie" a afirmat, atunci, Vladescu. In acest moment, Dacia inregistreaza 400-450 comenzi pe zi, cifra foarte importanta si pentru investitorii care colaboreaza cu Grupul Dacia in domeniul productiei de piese, iar daca cifra va scadea atunci si interesul acestora de a investi in Romania se va diminua, a conluzionat presedintele Dacia.
Angajatii Dacia, la un pas de greva
Angajatii de la Automobile Dacia intentioneaza sa declanseze greva generala, dupa ce conducerea societatii a refuzat cresterea salariala solicitata de sindicalisti, a declarat, joi, presedintele Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin. Liderul BNS a spus ca negocierile de miercuri, dintre conducerea societatii si reprezentantii Sindicatului Automobile Dacia, privind majorarea salariilor, au esuat. Dumitru Costin a precizat ca oferta conducerii societatii, de cinci la suta, nu poate fi acceptata in conditiile in care profitul net al societatii la sfarsitul anului trecut a fost de aproximativ o suta de milioane de euro, dar nu a precizat nivelul cresterii salariale care i-ar multumi pe angajati. Liderul sindical a adaugat ca sindicalistii vor incepe, de saptamana viitoare, demersurile pentru declansarea conflictului de interese.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.