Cei doi romani arestati in Irak de catre americani l-au pus pe presedintele Basescu intr-o pozitie delicata. Intr-o declaratie de presa facuta ieri, seful statului a recunoscut ca a fost informat pe 13 noiembrie 2006 de catre Ministerul de Externe de

Cei doi romani arestati in Irak de catre americani l-au pus pe presedintele Basescu intr-o pozitie delicata. Intr-o declaratie de presa facuta ieri, seful statului a recunoscut ca a fost informat pe 13 noiembrie 2006 de catre Ministerul de Externe despre arestarea de catre americani a tamplarului Adrian Ganceanu si electricianului Nelu Ilie, sub acuzatia de spionaj.
Desi miercuri, la Bruxelles, a afirmat ca a aflat de retinerea celor doi de catre armata americana doar in dimineata acelei zile. "Ieri, in timp ce lucram la definitivarea discursului pentru Parlamentul European, am fost informat ca ziaristii intreaba sau ca cer informatii despre doi cetateni rapiti in Irak. Nu aveam informatia, l-am invitat pe ministrul de Externe, care mi-a spus ca este vorba de doi cetateni retinuti pentru ca au facut poze intr-o baza militara din Irak", a explicat Basescu raspunsul dat cu o zi inainte. El a adaugat ca nu a facut pe moment legatura cu informarea primita in noiembrie de care, pare-se, ca a uitat. Datorita acestei omisiuni de peste doua luni, seful statului a fost nevoit sa prezinte public regretele sale pentru situatia creata. "Astazi am declansat demersurile necesare sa aflam daca sunt implicati in activitate de spionaj sau daca este vorba de o confuzie. Sper ca in foarte scurt timp situatia lor sa se clarifice", a anuntat Basescu incercand sa repare gafa facuta.

Lui Ungureanu i se cer explicatii

Caderea in uitare a lui Ganceanu si Ilie a dat apa la moara adversarilor lui Basescu intr-un moment in care se pregateste suspendarea sefului statului. Mircea Geoana, presedintele PSD, a spus ca "nu stiu cum sa comentez aceasta declaratie: penibila sau hilara?". Geoana a spus ca nu poate intelege cum cetatenii romani din custodia americana au fost practic uitati de catre presedinte timp de doua luni si jumatate si sa fie tratati cu atata dispret. Geoana l-a acuzat pe Basescu de faptul ca i-a neglijat pe cei doi deoarece cazul nu i-ar aduce beneficii de imagine, spre deosebire de ziaristii rapiti in 2005. "Sistemul de securitate nationala este complet nefunctional", a concluzionat Geoana. PSD va cere ca ministrul Ungureanu sa vina saptamana viitoare la Parlament pentru a da explicatii. Sefului diplomatiei romane i se imputa faptul ca s-a marginit doar la o informare a presedintelui, in loc sa intreprinda actiuni concrete pentru clarificarea situatiei. Liderul PSD considera ca acest lucru nu l-a absolvit pe ministrul de Externe de responsabilitati.

Liberalii speculeaza momentul

Capacitatea lui Ungureanu de a gestiona corect criza a fost pusa sub semnul indoielii chiar si de premierul Tariceanu, desi nu in mod direct. Desi Ungureanu este subalternul sau in Guvern, Tariceanu nu a fost informat decat ieri despre incident, afland mai intai din presa. "Am verificat daca au existat informatii la mine la cabinet si, din pacate, nu au ajuns. Am primit acum o informare din partea Ministerului Afacerilor Externe, cu putin timp in urma", a declarat Tariceanu. El a adaugat ca va avea o pozitie clara dupa ce va avea la dispozitie o analiza completa. Pana atunci chestiunea i se pare una de ordin juridic, mai degraba.
In schimb, alti liberali au avut o pozitie mult mai dura fata de Traian Basescu. "Presedintele arata ca este surmenat si ca are nevoie urgenta de concediu", a apreciat sec Bogdan Olteanu, presedintele Camerei Deputatilor. Daca Olteanu s-a marginit sa fie sarcastic, deputatul PNL George Scutaru are acuzatii mult mai serioase. Scutaru i-a cerut presedintelui sa spuna de ce nu a discutat subiectul romanilor arestati la sedinta CSAT din 20 decembrie, in conditiile in care stia deja de peste o luna de eveniment. Mai ales ca atunci au fost prezenti chiar reprezentantii institutiilor care l-au informat despre arestare.

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.