Chiriasii care vor sa devina proprietari ai imobilelor statului trebuie sa indeplineasca mai multe conditii, printre care plata unui avans de 70% si achitarea ratelor intr-un an. Cei mai saraci dintre ei se simt insa defavorizati. RA-APPS s
Chiriasii care vor sa devina proprietari ai imobilelor statului trebuie sa indeplineasca mai multe conditii, printre care plata unui avans de 70% si achitarea ratelor intr-un an. Cei mai saraci dintre ei se simt insa defavorizati. RA-APPS si SGG au deschis ieri prima consultare publica pe tema proiectului de Ordonanta a Guvernului pentru modificarea OUG 19/2002. Ordonanta se refera la masurile pentru constituirea si utilizarea fondului locativ de protocol, proprietatea publica a statului si vanzarea unor imobile, proprietatea privata a statului, aflate in administrarea RA-APPS. Modalitatea de vanzare a imobilelor aflate in proprietatea statului a suscitat cele mai mari nemultumiri, mai ales din partea chiriasilor defavorizati din punct de vedere economic. Acestia considera ca prevederea este discriminatorie, raportata la situatia economica precara pe care o au. Potrivit modificarilor propuse, vanzarea imobilelor cu plata in rate s-ar putea face in anumite conditii. Printre acestea se mentioneaza un avans de 70% din pretul de vanzare, iar ratele lunare trebuie sa fie efectuate intr-un an, fara acordarea altor termene de gratie. RA-APPS va mai solicita cumparatorului constituirea a cel putin unei garantii pentru asigurarea platii ratelor - constituirea unei ipoteci asupra imobilului ce urmeaza a fi vandut, fie o scrisoare de garantie emisa de o banca romana sau de una straina, fie garantia personala a unui fidejusor. O alta temere a chiriasilor statului este aceea ca, odata trecute din administrarea RA-APPS in cea a autoritatilor publice, locuintele lor ar putea fi date persoanelor defavorizate social.
Reprezentantii SGG au declarat ca nu au de ce sa isi faca probleme, deoarece nu vor pierde dreptul de preemtiune. DISCUTII IN ORB. Lipsa unei liste a imobilelor care vor intra sub incidenta proiectului supus dezbaterii este o alta problema ""de principiu"", dupa cum au sustinut participantii. Potrivit actului, lista va fi supusa unei HG numai dupa ce modificarile la OUG 19/2002 vor fi aprobate. Textul propus spre modificare spune ca ""RA-APPS va face public anuntul de vanzare a imobilelor prevazute in lista stabilita prin hotarare a Guvernului in termen de 15 zile"" de la data aprobarii lor de catre SGG. Reprezentantii societatii civile si-au declarat nemultumirea in aceasta privinta, deoarece a discuta despre ajustari la o ordonanta, fara a sti caror imobile se aplica acestea, este inutil.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.