Joia trecuta, pretul unciei de aur a urcat la varful ultimelor cinci luni, urcand pe piata de la New York la 647,60 dolari, dupa ce in august trecut atinsese un maxim de 654 dolari. Reamintim ca la jumatatea lui mai 2006 metalul galben a inregistrat
Joia trecuta, pretul unciei de aur a urcat la varful ultimelor cinci luni, urcand pe piata de la New York la 647,60 dolari, dupa ce in august trecut atinsese un maxim de 654 dolari. Reamintim ca la jumatatea lui mai 2006 metalul galben a inregistrat recordul ultimilor 26 de ani, 734 dolari, la nivelul anului trecut fiind inregistrata o apreciere de 23 de procente. Maximul istoric, de 873 dolari, a fost inregistrat in ianuarie 1980.
Evolutia apreciativa a unciei, care de la 603 dolari la inceputul anului a depasit rapid rezistenta de la 640 dolari, vine in contradictie cu miscarile inregistrate de dolar, care a crescut fata de euro si yen in ultimele saptamani. De altfel, la New York Mercantile Exchange pretul futures cu scadenta aprilie a crescut joi la 653,20 dolari, in timp ce pentru luna viitoare pretul de cotare a fost stabilit vineri la 645,60 dolari.
Principala cauza a evolutiei apreciative a aurului este pusa de analisti pe seama unei reveniri a pretului barilului de petrol, care s-a dublat in ultimii doi ani, ceea ce ar conduce la majorarea inflatiei. Sa ne reamintim ca varful atins de aur in mai trecut a fost urmat in iulie de recordul preturilor la petrol. Evolutia costurilor la produsele energetice este pusa pe seama iernii dificile din SUA, care conduce la o crestere a consumului. In aceste conditii, este posibil ca metalul galben sa treaca curand de pragul de 650 dolari, iar apoi pe cel de la 670 dolari, la aceasta contribuind si cresterea cererii venite din partea bijutierilor. Pe acest fond, un analist asiatic recomanda inchiderea pozitiilor de vanzare si cumparare de aur.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.