Construieste bomba nucleara, finanteaza terorismul si vrea sa stearga Israelul de pe harta. Este inamicul nr. 1 al SUA si al Occidentului. Ce alte fete are insa Iranul, in afara de cea a presedintelui radical Ahmadinejad?

Putina lume stie ca Iranul a avut in 1906 primul parlament din Orientul Mijlociu, gratie campaniei duse chiar de mullahi (clerici musulmani), cu vederi progresiste. Apoi, ultimii doi sahi ai Iranului au incercat sa impuna secularismul. Nu este exclus ca Iranul sa fi fost astazi o democratie, daca in 1953 premierul Muhammad Mossadegh nu ar fi fost inlaturat de la putere cu ajutor american, dupa ce a nationalizat Compania anglo-iraniana de petrol, nemultumit ca prea putin din cistig ajungea la iranieni. SUA s-au temut ca Mossadegh ar favoriza URSS. La rindul lor, mullahii iranieni s-au temut, pe buna dreptate, ca premierul va transforma total Iranul in democratie. Totul a dus la caderea lui in 1953, urmata de un regim despotic al sahului si apoi al fiului acestuia (Pah-lavi), de unde conditii incipiente pentru revolutia islamica in 1979.

Aliat al SUA, prieten cu Ceausescu

Sahul Pahlavi era, la acea vreme, principalul aliat in Orient al SUA, alaturi de Israel, si bun prieten inclusiv cu dictatorul roman Ceausescu. In timp, dupa instalarea republicii islamice siite, chiar clericii iranieni au acuzat public ca revolutia aprinsa de ayatollahul Khomeini in 1979 a „deraiat" si ca religia are de pierdut daca nu e separata de treburile statului.

Femeile ameninta barbatii

In universitati sint mult mai multe femei decit barbati, cam 60-70%. Autoritatile au intrat in panica si intentioneaza sa impuna restrictii pentru anumite domenii „mai masculine", iar barbatii sa fie discriminati pozitiv. A crescut si rata divorturilor, desi o femeie inca nu poate divorta de sotul ei decit daca invoca insatisfactia sexuala drept motiv.

Capitala modei... islamice

Doua femei stau de vorba linga bazar. Una este imbracata in chador (in persana inseamna „cort" si este o bucata de pinza neagra care acopera corpul din cap pina in picioare). Cealalta, mai tinara, poarta un fel de sacou mulat pe corp, care abia ii acopera soldurile, cu mineci care lasa jumatate de brat descoperit, blue-jeansi trei-sferturi, un sal aruncat lejer, lasind sa se vada parul vopsit blond. Este machiata exagerat. Pe linga ele trec barbati tineri cu tricouri mulate si cantitati considerabile de gel in par. La cite-va strazi mai incolo, linga Universitatea Teheran, e o masina a „politiei moralei". „Pentru un sal neglijent pus pe cap te poti alege cu un drum la sectie si o amenda de 100 de dolari, iar uneori si ceva palme", spune tinara. „Si ce-or sa-mi faca? N-au altceva mai bun de facut decit sa ma duca la sectie si sa-mi dea amenda?", spune insa, bataioasa. Luna aceasta, la Teheran, a avut loc prima defilare de moda in peste 20 de ani. Manechinele purtau numai chadoruri care nu lasa sa se vada forma corpului.

Ras in cap si calare pe magar

„M-au batut un pic... am scapat usor. Are tata pe cineva.... Bine ca eram singur, plecasem de la o petrecere", marturiseste zimbind Reza. A fost prins mirosind a alcool. Pentru asta - o bataie zdravana la politie si chiar inchisoare. Reza povesteste ca are doi prieteni care, pentru ca s-au bucurat cam galagios dupa un meci, au fost pedepsiti prin umilire publica: tunsi chilug de o palma in crestetul capului, pusi pe un magar cu fata la coada animalului si purtati prin oras in risetele tuturor. Reza spune ca de anul trecut s-au inmultit cazurile de tineri pedepsiti aspru pentru ca au fost prinsi la petreceri mixte sau bind alcool - interzis in Iran, dar la indemina cu ajutorul contrabandei. Conform legii islamice, e imoral ca femeile si barbatii care nu sint rude sa socializeze.

Silicoane pe www.ayatollah.islam

Ayatollahii dau consultatii si online. Frecvent, femeile intreaba daca este corect din punct de vedere islamic sa iti maresti sinii cu silicon. Raspuns: „Profetul Mohammad a spus ca tot ce face bine omului, ii imbunatateste viata si nu face rau trupului, este islamic si indicat".

Pe strada, la tot pasul, tineri sau tinere pe ale caror nasuri se vede un plasture. Maryam arata mindra spre ceea ce cindva era un nas coroiat, specific iranian: „In Iran, unele operatii estetice sint mai ieftine ca-n Occident. Eu mi-am facut operatia in Germania, am crezut ca o sa fac senzatie cu nasul meu cirn, european, dar cind m-am intors, dupa un an la studii acolo, aici, toate colegele mele aveau nasul «reparat», implant la buze, unele chiar si-au marit sinii. Dar asta se intimpla mai ales la Teheran. Nu toata lumea are bani".

Eminem si legaturi primejdioase

Weekend. Pe strazile din Teheran circula masini care vibreaza de muzica tehno, house ori rap. Favorit e inca Eminem. Se aude si muzica locala, un amestec de acorduri traditionale persane si tehno ori dance. Un mall din nordul luxos al Teheranului. Apar doua tinere puternic machiate, cu saluri inflorate.Se asaza la o masa din restaurantul mall-ului, iau cite un suc din care beau cite putin vreme de peste o ora. Zimbesc mult, privind la mesele din jur. Niste barbati din apropiere schimba doar citeva vorbe cu ele, zimbind si ei. Totul pare foarte decent. Negocierile adevarate se poarta cu pestele fetelor, care apare ca din pamint. Tarif? 100 de euro. Locatia? Nu hotel, pentru ca e nevoie de prezentarea unui certificat de casatorie, dar, in rest, prostituatele sint la indemina si-n Teheran.

Jumatate democratie, jumatate teocratie

Presedintele si parlamentarii sint alesi prin vot direct de populatie. Cele mai puternice institutii ramin cele clericale, cu membri numiti, nu alesi. Cel mai puternic om in stat e liderul suprem religios, apoi urmeaza presedintele Consiliului Expedientei, abia apoi presedintele. Politica externa e decisa de lider, nu de presedinte. Liderul spiritual suprem este ales de un Consiliu al Expertilor format din ayatollahi.Consiliul Gardienilor (6 ayatollahi + 6 juristi in drept islamic, numiti de liderul suprem) aproba legile trecute de parlament si candidatii la posturi publice. Legile respinse sint mediate de Consiliul Expedientei. Comandamentul fortelor armate este numit tot de liderul suprem.