O cariera din Tulcea ameninta un parc national. Parcul National Muntii Macinului din judetul Tulcea este in pericol de distrugere din cauza unei cariere de granit de pe teritoriul sau. Pentru ca mina sa poata functiona legal, Ministerul Mediului a mu

O cariera din Tulcea ameninta un parc national. Parcul National Muntii Macinului din judetul Tulcea este in pericol de distrugere din cauza unei cariere de granit de pe teritoriul sau. Pentru ca mina sa poata functiona legal, Ministerul Mediului a mutat peste noapte granita unei zone strict protejate din Parcul National.
Nepasarea autoritatilor de mediu afecteaza si Parcul National Muntii Macinului. Un raport al Greenpeace Romania arata cum o cariera de granit functioneaza fara nici o problema si primeste autorizatii de mediu, desi se afla intr-una din cele mai importante zone naturale din Romania. Parcul National Muntii Macinului a fost decretat ca arie naturala protejata prin Legea 5/2000. Limitele sale exacte au fost trasate in Hotararea de Guvern 230/2003, iar zonarea interna prin Ordinul de Ministru 552 din acelasi an. Documentele subliniaza ca una din suprafetele cele mai importante ale parcului, Culmea Pricopanului, este parte dintr-o zona strict protejata, care ar trebui sa beneficieze de conservare speciala. Anul trecut insa, peste noapte, reprezentantii Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor s-au trezit sa modifice harta parcului si sa mute granita unei zone strict protejate astfel incat activitatea unei cariere de granit sa devina legala.

EXPLOATARE. Agentia Nationala pentru Resurse Minerale a eliberat in anul 1999 o licenta de exploatare (445/1999) pentru o perioada de 20 ani pentru SC Hidrotehnica Galati, aprobata prin Hotararea de Guvern 1023/1999. Licenta a fost transferata ulterior catre SC Hidromineral Greci prin Ordinul 163/11.10.2001. Doi ani nu s-a intamplat nimic in zona, intrucat exploatarea nu putea functiona fara autorizatie de mediu. Aceasta a fost emisa insa in aprilie 2003 de Agentia pentru Protectia Mediului Tulcea. Institutia condusa de Bectas Cadar s-a aflat de mai multe ori in atentia presei si a autoritatilor pentru o serie de autorizatii de mediu eliberate in mod dubios. In multe cazuri, APM a intrat in conflict cu Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii: Agentia a eliberat autorizatii de mediu pentru actiuni pe care ARBDD refuza total sa le autorizeze. Profitand de faptul ca in acel an nu era inca infiintata administratia parcului, in 23.04.2003 APM Tulcea a emis autorizatia 5399, fara sa tina cont de Hotararea de Guvern 230/04.03.2003 aparuta cu o luna inainte, care ii obliga sa solicite avizul Comisiei Monumentelor Naturii din cadrul Academiei Romane. Autoritatile fac inca un abuz si prelungesc autorizatia de mediu si in 2004. Semnatura pe document si-o pune acelasi Bectas Cadar, desi exploatarea se desfasura in zona de conservare speciala a parcului (potrivit Ordinului de Ministru 552/2003).
DECIZIA MINISTERULUI. Potrivit Greenpeace, administratia parcului si Consiliului Stiintific (forul superior de conducere al parcului) si-au dat acordul numai pentru desfasurarea in zona a activitatii de prelucrare (inclusiv megabariti aflati in vatra carierei, rezultati din derocari anterioare) si transport a materialului existent. Acordul a fost reinnoit de mai multe ori, iar cel mai recent va expira la 30.10.2007. Hidromineral Greci va trebui sa solicite si un studiu de impact al activitatii de exploatare in perimetrul Izvoarele Macin Vii, din imediata vecinatate a zonei strict protejate Culmea Pricopanului. SC Hidromineral SA Greci s-a adresat justitiei pentru a-si putea continua activitatea, dar atat Tribunalul Tulcea, cat si Curtea de Apel Constanta au respins ca nefondate cererile Hidromineral.
In aceste conditii, cand firma de exploatare se pregatea sa-si faca bagajele, apare o initiativa a Ministerului Mediului, prin care s-a initiat procedura de modificare a limitelor parcului, sub motivatia ca limitele din HG 230 nu sunt identice cu cele din Studiul de Fundamentare Stiintifica pentru infiintarea parcului. Foarte curios, exact in zona exploatarii, limita parcului a fost ridicata de la curba de nivel de 100 m la cea de 200 m, in conditiile in care cariera deja ajunsese la circa 170 m. Avand in vedere noile date, conducerea Hidromineral a reinceput amenintarile la adresa administratiei parcului si a realizat deja cel putin o explozie in cariera.
O alta problema este ca bilantul de mediu prezentat de Hidromineral a fost efectuat in anul 2002 si nu face referiri la impactul asupra unei zone afectate. Contactata telefonic pentru a da explicatii in legatura cu acest abuz al oamenilor sai, Sulfina Barbu nu a raspuns la telefon, in stilul obisnuit.

Protest

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.