Un Comunicat preluat de toate agentiile de presa ne aduce la cunostinta ca TVR va respecta legislatia in vigoare si va acorda reprezentantilor PSD posibilitatea de a-si exercita dreptul la replica, dupa ce PSD a adresat TVR o sesizare oficiala.
Un Comunicat preluat de toate agentiile de presa ne aduce la cunostinta ca TVR va respecta legislatia in vigoare si va acorda reprezentantilor PSD posibilitatea de a-si exercita dreptul la replica, dupa ce PSD a adresat TVR o sesizare oficiala.
Asumat de plutitorul presedinte general al TVR, textul ne-a facut sa tresarim pe noi, toti cei care am luptat pe vremuri impotriva Televiziunii Romane feseniste.
Prin anii 1990-1991, incaputa pe mainile FSN-ului atotbiruitor, TVR calca in picioare, cu sistema, Opozitia din politica si din strada.
Insultelor, dezinformarilor crase, Opozitia nu le putea raspunde decat dupa uriase proteste in strada si in presa independenta.
Cu chiu cu vai se obtinea un drept la replica.
Atunci pe micul ecran isi facea aparitia un conducator al TVR pentru a da citire unui Comunicat al Opozitiei sau pentru a anunta un reprezentant al acesteia.
Difera prin ceva prestatia de acum a Televiziunii Romane in cazul Ion Iliescu? Fireste ca nu.
Luni seara, la un talk-show moderat de Rodica Culcer sub semnul unei slugarnicii de tip fesenist, Traian Basescu a lansat atacuri extrem de dure la adresa lui Ion Iliescu, acuzandu-l, printre altele, de tentativa de lovitura de stat.
Indiscutabil, Traian Basescu si-a facut numarul sau obisnuit de la Golden Blitz, intre ospatarii care-i toarna in pahare sprit si, in urechi, vorbe parsive, si directoarea DEI nefiind nici o diferenta. Presedintele nu s-a limitat la o polemica de idei sau, macar, la o suita de ironii. Dand curs stilului sau de operare, domnia sa a incalcat deodata: Constitutia, Adevarul si Bunul simt.
Regulile elementare ale jurnalismului si nu Legea audiovizualului, cum aiuritor se spune in Comunicatul TVR, cereau ca Rodica Culcer sa intervina.
Era obligata Rodica Culcer sa intervina si daca persoana insultata de Traian Basescu ar fi fost un cetatean oarecare. Cu atat mai mult se impunea o interventie cu cat era vorba de un lider al Opozitiei si, mai ales, un fost presedinte.
Rodica Culcer n-a intervenit.
Explicabil.
La varsta sa, directoarea DEI, a fost lovita de o nenorocire: il iubeste pana peste cap pe Traian Basescu!
Se vede asta din textele publicate in Evenimentul zilei, Scinteia lui Traian Basescu. S-a vazut asta si in timpul dialogului cu Calin Popescu Tariceanu. Ori de cate ori premierul il critica pe domnul presedinte, pe neofesenista de la TVR o treceau fiori de gheata. Suferea cumplit.
Pentru ca - repet - dansa il iubeste pe Traian Basescu.
Daca mismasurile cotroceniste n-ar fi parasutat-o in fruntea DEI, Rodica Culcer s-ar fi inscris cu brio printre admiratoarele anonime ale lui Traian Basescu. I-ar fi scris epistole despletite, parfumate de lacrimile visurilor sale, iar cand norocul i l-ar fi scos in fata s-ar fi prabusit la picioarele sale implorandu-i un autograf.
Cum se explica insa prestatia institutiei de presa care e TVR?
La televiziunile private, chiar in timp ce un invitat lanseaza acuzatii grave la adresa unei persoane care nu e de fata, moderatorul cere regiei ca acuzatul sa fie cautat, pentru a interveni in replica.
Daca respectivul nu e gasit, redactia il cauta imediat dupa emisiune si-i cere un punct de vedere. Gratie acestei reguli gazetaresti elementare, la Sinteza zilei de pe Antena 3 au intervenit prin telefon sau au venit chiar in timpul talk-show-ului: Traian Basescu, Viorel Hrebenciuc, Elena Udrea, Theodor Atanasiu, Adriean Videanu, Razvan Petrovici. Moderatorul Mihai Gadea n-a procedat astfel, pentru ca ii impunea cine stie ce Lege votata de Parlamentul Romaniei, ci pentru ca ii cerea abecedarul profesiei de jurnalist. In confruntarea dintre personalitati, dintre partide, moderatorul nu e parte, ci arbitru.
De aia ii si zice moderator si nu chibit.
Televiziunea Romana a gasit de cuviinta sa procedeze altfel. Nu numai ca nu l-a contactat pe Ion Iliescu, dar, mai mult, i-a refuzat acestuia dreptul la replica.
Dupa ce PSD a facut un Protest oficial, TVR a catadicsit sa anunte ca-i va da lui Ion Iliescu un drept la replica.
Justificandu-si refuzul prin faptul ca Ion Iliescu nu s-a adresat in scris conducerii!
Difuzarea raspunsului lui Ion Iliescu era o chestiune strict profesionala.
TVR a reusit sa-i dea conotatie oficiala.
Ion Iliescu poate sa-si spuna punctul de vedere pe TVR, pentru ca asa cere legea.
Daca n-ar fi Legea Audiovizualului, un cetatean al Romaniei n-ar putea raspunde acuzatiilor lui Traian Basescu.
Abia acum, dupa ce TVR a explicat de ce-i acorda drept la replica lui Ion Iliescu, pricepem de ce i-a fost refuzat la inceput.
Pentru ca TVR e mosia lui Traian Basescu, acest Lukasenko al Romaniei lui 2007.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.