Cei mai buni balerini, din nou in Romania. De vis. Asa au fost cele doua spectacole de la TNB. Un spatiu pe care niciodata nu l-am vazut plin-plin. Nu ca acum. Motivul? Gala Alina Cojocaru. Cea mai buna balerina pe care a dat-o Romania si balerin

Cei mai buni balerini, din nou in Romania. De vis. Asa au fost cele doua spectacole de la TNB. Un spatiu pe care niciodata nu l-am vazut plin-plin. Nu ca acum. Motivul? Gala Alina Cojocaru. Cea mai buna balerina pe care a dat-o Romania si balerini celebri din Marea Britanie si Danemarca au incantat publicul roman.
Doua premiere absolute pentru toti cei care o admira pe zana noastra. Una este abordarea registrului modern al baletului, iar cea de-a doua spectacolul ""Lectia"", dupa piesa dramaturgului Eug""ne Ionesco, cu care Alina Cojocaru si cei doi parteneri ai sai din acest balet, Johan Kobborg si Deirdre Chapman, au repurtat un imens succes pe scenele lumii.
EXAMEN. ""Lectia"" este spectacolul pe care Alina si-a dorit cu toata fiinta ei sa-l prezinte romanilor. Dincolo de arta, de talentul ei - Doamne, cata risipa ai facut! - , de bucuria de a o revedea, spectacolul mai sus amintit chiar a fost o lectie. Una de daruire. De modestie. Arta de a darui fara sa ceri nimic in schimb. Alina Cojocaru n-a tinut sa placa spectacolul prezentat in premiera. A vrut doar s-aduca ceva nou, o data cu cel mai nou show al sau si al partenerului ei, Johan Kobborg. Lectia ""predata"" a primit aplauze care nu se mai terminau. Si nu pentru ca a insemnat finalul Galei, ci ca un semn clar ca publicul n-a picat la examen. Ca lectia a fost utila.
ARTISTI. Cei mai talentati copii al liceului de coregrafie ""Floria Capsali"", alaturi de Alina, Johan, Steven McRae, Kenneth Greve si Gary Avis au deschis Gala, dansand pe muzica din baletul ""Frumoasa din padurea adormita"". O incantare clasica. La fel ca ""Lacul lebedelor"", ""Festivalul florilor"", ""Pas de deux"". Au urmat ""Chroma"", ""Afsked"" si ""Nisi Dominus"", punctele forte pe care a mizat Alina in construirea acestui spectacol. Solo-uri moderne. Forta si gratie. Prim solistii si artistii principali ai Operei Regale de la Covent Garden si ai Operei Regale Daneze au fost invitati de initiatoarea si protagonista Galei sa-i fie alaturi. I-au fost. Multumim frumos!

Respect


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.