Si pentru cine nu il cunoaste pe Traian Basescu, aparitia lui la postul public de televiziune, luni seara, trebuie sa fi aratat un personaj in deriva, fara nici un fel de plan de redresare. Buze uscate, ton de scandalagiu. Furie, care s-ar vrea masca

Si pentru cine nu il cunoaste pe Traian Basescu, aparitia lui la postul public de televiziune, luni seara, trebuie sa fi aratat un personaj in deriva, fara nici un fel de plan de redresare. Buze uscate, ton de scandalagiu. Furie, care s-ar vrea mascata de multumirile - lipsite
de orice credibilitate - pe care le adreseaza democratilor pentru ca nu au iesit de la guvernare, dar care razbeste in invective pe care le adreseaza repetat celui pe care il considera dusmanul sau de moment: Ion Iliescu. ""Batranul edec"". O relicva comunista, vrea sa sugereze presedintele. Specialist in schimbari de putere si autor de mineriade, care acum, la batranete, vrea sa mai faca o mineriada, pregatind o lovitura de stat la adresa actualului presedinte.

Ton grav, cuvinte incarcate de drama, autorul pune intre paranteze vociferarile corului. Cand sa intre in scena batele si lampasele, intreaga scena imaginara se surpa in subsolul unei legi pe care PSD vrea sa o modifice astfel incat sa determine demiterea presedintelui.

Controversele pe marginea Legii referendumului vor face sa curga multa cerneala, probabil, in saptamanile urmatoare. Iesirea lui Traian Basescu la TVR are mai degraba alta insemnatate. Presedintele s-a folosit de postul public de televiziune pentru ca are cea mai mare acoperire, mai ales la sate. In casele electoratului PSD, adica. Fostul electorat al lui Ion Iliescu, la care Basescu a atentat inca de dinainte de preluarea mandatului, cand a aruncat haina de haiduc si a imbracat-o pe cea de tatuc. Parintele salvator care face dreptate pentru popor, care se cearta cu justitia, sterge cu guvernul pe jos, dupa care se arunca in baia de multime sa isi recapete fortele. Celor care care ar fi putut ajunge la concluzia ca Ion Iliescu ar fi fost mai ""democrat"" decat actualul presedinte plin de conflicte, Basescu le-a adus aminte de batranul comunist, patron de mineriade. ""Nu imi cereti sa fiu un presedinte ca Ion Iliescu"", a falsat el. Nu imi cereti sa tac, cand guvernul nu investeste in spitale, nu cumpara salvari, ci foloseste banii pentru a cumpara primari si voturi, a tintit el inima alegatorului.

Furia cu care Traian Basescu l-a terfelit luni seara pe Ion Iliescu dovedeste ca a inteles si el ca din scadalul biletului pe care l-a aruncat pe piata, fara a se consulta cu pedistii, fara a-i fi clar nici lui ce urmareste, cel care a castigat a fost PSD. De aceea, dusmanul sau permanent, Calin Popescu Tariceanu, a fost acum doar o tinta secundara. Basescu si-a amintit de el doar pentru a-i ridiculiza ""exagerarile"" prin care vrea sa se dea ""barbat politic"", dar mai ales pentru a-l lega de PSD: 1) Tariceanu are linii de comunicare permanente cu Geoana si 2) actiunile in favoarea lui Patriciu arata ca nu face decat sa perpetueze sistemul ticalosit.

Cu alte cuvinte, stimati alegatori, tineti cu mine, asa cum sunt eu, altfel vine PSD-ul ticalosit inapoi. Nu sunt eu chiar ce am promis sa fiu, dar ce mai conteaza, ceilalti sunt mai rai, va spun eu, credeti-ma pe mine, nu pe ei. Acesta a fost singurul mesaj pentru care Traian Basescu a confiscat spatiul TVR, neincurcat cu nimic de doamna Culcer, directorul Stirilor TVR, care ar fi putut sa si lipseasca din platou, nu s-ar fi observat.

De partea cealalta a ecranului, telespectatorul fidel al presedintelui, Gigi Becali, trebuie sa fi suferit sincer auzind ca Basescu nu mai frecventeaza Golden Blitz de jumatate de an.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.