de Stefania Enache Atentie, fumatori, va asteapta zile grele! Angajatorii romani pot refuza fara nici o problema incadrarea la un loc de munca a unei persoane care are acest viciu. Cat de curand e posibil ca anunturile de angajare date de firme sa f
de Stefania Enache
Atentie, fumatori, va asteapta zile grele! Angajatorii romani pot refuza fara nici o problema incadrarea la un loc de munca a unei persoane care are acest viciu. Cat de curand e posibil ca anunturile de angajare date de firme sa faca referire clara la faptul ca sunt preferati candidatii nefumatori. Motivul este acela ca un fumator pierde zilnic aproape 30 de minute.
Viciul fumatului poate deveni un pericol pentru siguranta locului de munca. In plus, conform Directivei Europene nr. 78/2000, care a fost adoptata si in Romania, incepand cu 1 ianuarie firmele autohtone pot refuza angajarea unei persoane pe motiv ca aceasta fumeaza. Si nimeni nu poate acuza angajatorul de discriminare. ""In Uniunea Europeana nu exista mijloace legale prin care firmele care adopta o astfel de politica sa fie invinuite de discriminare si sa fie sanctionate"", a declarat comisarul european Leonard Orban.
Prigoana fumatorilor. In tarile din UE, fumatul este blamat de foarte mult timp. Acum cativa ani, Societatea Europeana de Cardiologie a propus chiar interzicerea fumatului. Solicitarea pare destul de utopica, avand in vedere ca in Europa sunt milioane de fumatori, totusi nu a ramas fara urmari, taxele pe produse din tutun crescand foarte mult, iar fumatul in locuri publice fiind interzis.
La vremea respectiva, principalul motiv invocat a fost acela ca persoanele care fumeaza sufera de foarte multe boli, speranta de viata in cazul lor fiind foarte scazuta. Nimeni nu s-a gandit insa ca vor exista efecte si in ceea ce priveste locul de munca al fumatorului. Cat timp se pierde la o tigara si care sunt regulile in celelate state europene, cititi in suplimentul Omul&Jobul editat de revista Saptamana Financiara.
Articol realizat in colaborare cu revista Saptamana Financiara


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.