Membrii Comisiei Europene nu doresc micsorarea taxei de prima inmatriculare, ci eliminarea completa a acesteia, au declarat, pentru HotNews, surse din cadrul Comisiei. Unul dintre motivele posibile pentru care Guvernul de la Bucuresti nu doreste desf
Membrii Comisiei Europene nu doresc micsorarea taxei de prima inmatriculare, ci eliminarea completa a acesteia, au declarat, pentru HotNews, surse din cadrul Comisiei. Unul dintre motivele posibile pentru care Guvernul de la Bucuresti nu doreste desfiintarea acestei taxe ar fi presiunea importatorilor si dealer-ilor de automobile noi. Este vorba despre un grup de lobby extrem de puternic, care si-a manifestat public de cateva ori sustinerea pentru aceasta taxa. ""Nu exista nici un grup de interese in introducerea taxei de prima inmatriculare. Exista o lupta intre cei care vor sa aduca masini vechi"", a declarat Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor.
TAXA ILEGALA. Surse din Ministerul Finantelor sustin ca autoritatile romane sunt constiente de faptul ca prevederile din Codul Fiscal contrasteaza flagrant cu legislatia comunitara. Conform acesteia, Comisia Europeana se pregateste deja sa demareze o serie de proceduri impotriva Romaniei pe aceasta tema, in timp ce Guvernul continua sa sustina cu incapatanare actuala forma a legislatiei. ""Actualul nivel al taxei este excesiv"", a declarat Sulfina Barbu, ministrul Mediului.
Curtea Europeana de Justitie a decis ca taxa de prima inmatriculare din Polonia, taxa asemanatoare celei introduse in Romania la 1 ianuarie 2007, a fost ilegala. Din momentul aderarii Poloniei la UE pana in decembrie 2006, polonezii au importat aproximativ 2,5 milioane de automobile second-hand. Decizia face ca autoritatile poloneze sa restituie banii cetatenilor care si-au inmatriculat masina in aceasta perioada, valoarea ajungand la 2 miliarde de zloti (circa 600 de milioane de euro). In Polonia, nivelul taxei varia intre 3,1% si 65% din valoarea automobilului.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.